Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Zo werkt China. Dat is nog eens echt vrouwendag

Veel Nederlanders willen in China werken, doen zaken met China of zoeken Chinees personeel. Dan moet je wel weten hoe China werkt. Recruiter Floor Nobels werkt in Shenzhen, het Silicon Valley van China. In een nieuwe reeks legt ze uit waar je op moet letten in China. Vandaag: In China vieren ze vrouwendag tenminste goed.

Gelukkige vrouwendag vandaag. Hier in Nederland wordt er veel geschreven en een hoop grappen gemaakt, maar de vrouwen hebben er lang niet zoveel aan als in China.

Daar zijn de vrouwen vandaag vrij. Officieel een halve dag, als het werk het toelaat, maar dat is bijna altijd.

Floor Nobels, die vandaag samen met een aantal zakenvrouwen in Peking luncht met de nieuwe Nederlandse ambassadeur vertelt dat het gebruikelijk is dat de vrouwen in China vandaag bloemen krijgen:

“Veel bedrijven zoeken de knapste mannen ervoor uit, die staan dan bij de lift of de deur en delen ze uit aan alle vrouwen. Het kan zijn dat de manager een speech geeft om vrouwen in het zonnetje te zetten. Voor de vrouwen zijn er activiteiten gepland of een uitje. Air China geeft bloemen en taart aan hun vrouwelijk personeel en bloemen aan vrouwelijke reizigers.”

De dag wordt ook gevierd door extra aandacht te besteden aan de minderheden in China. Het is tegelijkertijd een variant op onze eigen Moederdag want de Chinese kinderen vertroetelen hun moeders thuis door bijvoorbeeld hun voeten te wassen.

Gisteren was het overigens meisjesdag, voor ongetrouwde studentes, waarbij er veel activiteiten op universiteiten waren. Mannelijke studenten gebruiken de dag als een soort Valentijnsdag.

Floor Nobels heeft een recruitmentbureau en woont sinds 2013 in China. Vanuit Shenzhen is ze op zoek naar hoog opgeleide, Engels sprekende Chinezen voor Europese bedrijven, ook helpt ze Nederlandse ondernemers die zaken willen doen met Chinezen.