Zo weet je dat het sollicitatiegesprek goed ging

Na een sollicitatiegesprek blijft het altijd spannend. Ging het goed? Had je niet beter iets anders kunnen zeggen op sommige vragen? De twijfel blijft tot je eindelijk iets te horen krijgt.

Maar volgens sollicitatiedeskundigen zijn er een aantal tekenen die erop wijzen dat je het gesprek goed hebt gedaan. Op Business Insider geven verschillende deskundigen tips waar je op kan letten.

 1. Het is een leuk gesprek
  Als de sollicitatiecommissie aandachtig luistert en oprecht geinteresseerd lijkt in wat je te vertellen hebt is dat een goed teken. Let hiervoor goed op de lichaamstaal, zegt expert Debra DelBelso. Het is een goed teken als de commissie lacht, oogcontact maakt en naar voren leunt tijdens het gesprek.
 2. Je krijgt een rondleiding
  Als iemand de tijd neemt om jou over de afdeling rond te leiden, kan dat een teken zijn dat je de baan krijgt aangeboden.
 3. Het gesprek duurt langer dan gepland
  Als de sollicitatiecommissie meer tijd neemt dan eigenlijk gepland stond kan het een teken zijn dat ze je beter willen leren kennen. “Je voldoet waarschijnlijk aan de criteria en dat ze meer over je willen weten is een goed teken,” zegt adviseur Amber Cloke.
 4. Ze proberen de organisatie te verkopen
  “Als de sollicitatiecommissie de organisatie of functie tijdens het gesprek aan jou probeert te verkopen, is het een teken dat het gesprek goed verloopt,” zegt Dale Austin directeur van het carrièreontwikkelingscentrum aan het Hope College.
 5. Je naam wordt vaak genoemd
  Als de leden van de commissie je naam vaak gebruiken tijdens het gesprek kan het zijn dat ze jou in het team visualiseren. Dat is dus een goed teken. “Ze stellen zich voor hoe het is om met je te werken en door jouw naam te gebruiken, proberen ze je erbij te betrekken,” zegt recruiter Devony Coley.
 6. Het gaat veel over de voordelen van het werk
  Als iemand tijdens het sollicitatiegesprek begint over het bedrijfsbeleid en de gunstige voorwaarden die het bedrijf biedt, dan is de kans groot dat ze je de baan willen aanbieden.
 7. Het vervolgproces wordt uitgebreid toegelicht
  Als aan het eind van het gesprek de recruiter het vervolgproces uitgebreid toelicht, is dat een teken het gesprek goed is gegaan.
 8. Als je een lijst met referenties moet opsturen
  De meeste mensen vragen pas naar referenties als ze van plan zijn contact met ze op te nemen. Als je hierom wordt gevraagd, is het dus waarschijnlijk dat ze je een geschikte kandidaat vinden.
 9. Het afscheid duurt lang
  Als sommige leden van de sollicitatiecommissie maar blijven praten, kan het een teken zijn dat het een goed gesprek is geweest. Ze gebruiken dit moment om hun professionaliteit te versterken.