Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP XTRA ROOS KOOLE

Zo voorkom je de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is al spannend genoeg. Ben je wel goed voorbereid? Praat je niet te snel? Ben je wel geschikt voor de functie? Volgens Steve Agace, salesdirector van het Engelse Graduate Recruitment Bureau, maken veel sollicitanten dezelfde fouten. Voor de website van The Guardian geeft hij zes tips om een sollicitatiegesprek goed te laten verlopen.

De eerste indruk is het belangrijkst
Het blijkt dat de meeste mensen binnen twee minuten hebben besloten of ze je aannemen. Een goede handdruk is essentieel maar kom ook zelfverzekerd over.

Wees positief
Ook al was je vorige werkervaring nog zo vreselijk, zorg ervoor dat je er tijdens een sollicitatiegesprek altijd een positieve wending aan geeft. Volgens Agace moet je niet te liegen, behoud je integriteit maar breng geen negatieve verhalen in het gesprek.

Kleed je gepast
Gepaste kleding is voor elk sollicitatiegesprek van belang. Hoewel het natuurlijk per sector verschilt wat ‘gepast’ is, raadt Agace aan om je netjes te kleden. Volgens Agace kunnen afgestudeerden die slippers dragen, niet rekenen op een warm welkom. Zijn advies is om je conservatief en verzorgd te kleden.

Praat niet te veel maar ook niet te weinig
Volgens Agace moeten je antwoorden een duidelijk begin en eind hebben. Denk goed na over een antwoord en geef deze zorgvuldig. Is je antwoord te kort dan lijkt het alsof je niet veel te vertellen hebt. Maar praat je teveel, dan komt je antwoord niet goed naar voren.

Bereid je goed voor
Doe meer research dan je eigenlijk nodig zou vinden. Zorg dat je een aantal bedrijfsfeiten uit je hoofd kent, zoek informatie over de mensen die de sollicitatie afnemen via sociale media en maak jezelf bekend met het bedrijf. Bekijk niet alleen de website maar zoek verder. Waarmee profileert het bedrijf zich? Wat is de bedrijfsmentaliteit?

Bereid een aantal vragen voor
Een sollicitatiegesprek bestaat niet alleen uit het doornemen van je cv. Het is ook een test om te zien hoe geinteresseerd iemand is in de functie. Daarom is het volgens Agace altijd handig om een paar goede vragen voor te bereiden. Zo kun je aan iemand uit de sollicitatiecommissie vragen: “Wat vind je het leukst aan je werk?” Maar kijk uit: stel geen vraag waarvan je het antwoord eigenlijk zou moeten weten.