Zo verstuur je een goede sollicitatie per e-mail

We kennen e-mail als een snel en informeel communicatiemiddel, terwijl een sollicitatie juist formeel is. Waar moet je allemaal op letten, naast het verzorgen van je motivatiebrief en curriculum vitae? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Mail met een professioneel e-mailadres
Gebruik altijd je privéadres in plaats van je e-mail adres van je huidige werkgever. Waarschijnlijk wil je voorkomen dat jouw werkgever vroegtijdig op de hoogte is van je sollicitatie. Een e-mailadres van Google of Microsoft is prima, gebruik bijvoorbeeld je voor- en achternaam in zo’n e-mailadres. Gebruik dus niet hottest_thing84, im_in_2u of princess-chiquita.

Denk aan de bijlagen
Het is belangrijk om je te realiseren dat de ontvanger van jouw sollicitatie met een ander type computer zou kunnen werken dan jij. Bepaalde programma’s functioneren verschillend, op bijvoorbeeld een Windows en een Mac. Daarom is het handig om je motivatiebrief en cv mee te sturen als bijlage, bij voorkeur als een pdf-bestand. Het voordeel van een pdf, ten opzichte van een Word-document, is dat de opmaak en inhoud behouden blijft, ongeacht wat voor een computer de ontvangende partij gebruikt.

Geef daarnaast jouw bestanden een goede naam. Noem het bestand niet alleen Motivatiebrief of cv, maar voeg bijvoorbeeld je voor- en achternaam toe. Of waag een gokje en noem je bestanden bijvoorbeeld gedreven_jurist_henk_de_vries.

Werk netjes en consistent
Iedereen maakt gebruik van e-mail. We kennen het medium als een snel communicatiemiddel en denken soms niet aan taal en spelling. Wanneer je je sollicitatie per e-mail verstuurt, denk dan heel goed na over de formulering en spelling. Laat je e-mail bijvoorbeeld aan iemand lezen voordat je hem verstuurt, puur ter controle.

Vul pas als laatste voor verzending het e-mailadres van de ontvanger in, zo voorkom je dat je per ongeluk je sollicitatie halverwege al verstuurt zonder dat je de bijlagen hebt ingevoegd of dat de mail nog niet af was. Denk er ook aan dat je de juiste geadresseerde benoemt in de aanhef en voorkom daarmee dat een andere naam van een eerdere sollicitatie hier nog staat.

Denk na over een pakkend onderwerp en aansprekende inhoud
In het vak onderwerp in jouw mailprogramma vul je bijvoorbeeld in: sollicitatie, gevolgd door de functie en je voor- en achternaam. Houd de inhoud van de begeleidende e-mail kort en krachtig: benoem naar welke functie je solliciteert en refereer aan de motivatiebrief en cv die je meestuurt in de bijlage.

Denk als laatste aan je anti-virusscanner. Stuur nooit bestanden zonder het tussenkomen van een anti-virusscan naar de organisatie waar je gaat solliciteren. Stel dat je een virus verstuurt, dan kan je je sollicitatie natuurlijk wel vergeten.