EPA/STR

Zo stuur je een mail naar een onbekende topman

Onbereikbaar. Dat wordt vaak gedacht over topmannen en topvrouwen of andere bekende of hooggeplaatste mensen. Terwijl je ze graag eens een vraag zou stellen of een voorstel zou willen doen. Toch is het niet onmogelijk om ze te mailen en een antwoord te krijgen, schrijft Business Insider.

Business Insider haalt voorbeelden aan van beroemdheden die zelf door onbekenden werden benaderd, wat soms tot een baan leidde. Zo werd de creatieve partner van filmster Seth Rogen ooit op straat aangesproken door een man, die uiteindelijk bij hun site Funny or Die een baan kreeg.

De site geeft samen met gedragsexperts vijf tips om contact te krijgen met degene die eerst onbereikbaar bleek.

  Ga niet voor de bekendste
  Wanneer je iets wil pitchen in een bepaalde sector kun je voor de absolute topper gaan, maar die wordt waarschijnlijk bedolven onder de verzoeken. Terwijl iemand uit de subtop die je net zo goed kan helpen, veel makkelijker te bereiken is.

  Als een mailadres trouwens niet makkelijk te vinden is, kun je zoeken op mailadressen van collega’s uit hetzelfde bedrijf en de naam vervangen.

  Zorg voor een goed onderwerp
  Om niet gelijk in de map ‘oninteressant’ te komen, moet je het onderwerp spannend maken, zonder het spam te laten lijken. Heb je een mailadres via een bekende van de topper, noem die naam dan in het onderwerp. ‘Korte vraag’ kan ook werken, dat zorgt dat mensen sneller willen reageren.

  Houd het kort en duidelijk
  Laat de lange uitleg achterwege. Probeer in enkele zinnen je verzoek te doen zodat de mail ook op een telefoon kan worden gelezen en beantwoord. Introduceer jezelf, probeer een connectie te maken en stel je vraag. En wees vooral niet boos dat een drukbezet persoon niet snel reageert of uitgebreide beleefdheden gaat uitwisselen.

  Probeer niks te verkopen
  Laat weten wat je te bieden hebt, en vraag dan of je daar verder over kunt praten. Maak er geen verkooppraatje van. De kenners adviseren om duidelijk te maken waar je voor staat en een voorstel te doen om elkaar te ontmoeten, in plaats van te schrijven waarom het goed voor ze zou zijn om met jou in zee te gaan.

  Word geen stalker
  Lukt het om iemand te spreken die onbereikbaar bleek, denk dan niet dat het een terugkerende wekelijkse afspraak wordt of dat jullie dagelijks kunnen mailen en tweeten. Nieuw contact moet natuurlijk verlopen. Je kunt ook worden doorverwezen naar iemand die minder bekend is, maar je misschien veel meer kan helpen.