Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
EPA/OLIVIER HOSLET

Zo mis je nooit meer een deadline

‘Morgen begin ik echt.’ Of: ‘Deze klus is binnen één dag wel geklaard.’ Met deze gedachte is het makkelijk om iets voor je uit te schuiven. Maar voordat je het weer zit je tot diep in de avond te zwoegen en heb je de deadline gemist. Het mailtje met excuses naar je werkgever voelt al bijna vertrouwd. Maar een deadline missen is niet alleen onprofessioneel maar ook oncollegiaal.

Daarom zette de website Fast Company een aantal geheugensteuntjes op een rij om nooit meer een deadline te missen.

 1. Je kan niet alles doen
  Het is één van de eigenschappen van slimme mensen die goed zijn in hun werk. Er is een neiging om te denken dat ze alles kunnen doen,” zegt organisatiedeskundige Christina Hidek. “Dit zorgt ervoor dat mensen proberen meer te doen dan waar ze tijd voor hebben. Dit zorgt ervoor dat ze het niet op tijd afronden.” Probeer dus niet alles tegelijk te willen doen.
 2. Onderschat niet langer hoelang iets duurt
  Veel mensen onderschatten totaal oprecht hoe lang ze met iets bezig zijn. Maak dus voor jezelf inzichtelijk hoe lang je daadwerkelijk over een klus doet. “Hou bij hoe lang je ergens over doet,” zegt Hidek. “Vergelijk dit met hoe lang je dacht dat je erover zou doen.” Maak gebruik van deze kennis.
 3. Wees eerlijk tegenover jezelf
  Er zijn veel redenen waarom je een deadline niet haalt. Heb je teveel werk? Begin je te laat? Pas als je weet waarom je deadlines maar moeilijk haalt, dan kun je iets doen aan het onderliggende probleem.
 4. Zorg voor een consequentie
  Het structureel missen van een deadline wordt gevoed als er geen consequentie tegenover staat. Zorg er dus voor dat je ook het gevoel hebt dat je de deadline echt niet mag missen.
 5. Ga meteen aan de slag
  Klusjes die minder dan vijf minuten in beslag nemen, zou je eigenlijk onmiddellijk moeten doen. Maar hetzelfde geldt voor een klus: ga zo snel mogelijk aan de slag.
 6. Stel een eigen deadline vast
  Door het vaststellen van een eigen deadline -die eerder ligt dan de officiële- creëer je en een buffer die je kunt gebruiken als er iets verkeerd gaat of als de klus toch langer duurt.
 7. Deel de klus op in kleinere klusjes
  Een van de redenen dat mensen hun werk te laat afronden is dat ze alles in één keer willen doen,” zegt consultant Rashelle Isip. “Dus deel dat grote project op in kleine onderdelen. Zo is het beter te behappen en kun je er beter mee omgaan.”
 8. Maak gebruik van hulpmiddelen
  Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen om beter met je tijd om te gaan. Zo kun je herinneringen instellen op je telefoon voordat je een vergadering hebt zodat je deze niet vergeet of tijdig begint met voorbereiden. Maak dus gebruik van deze nieuwe technieken.