Zo maak je voor het eerst een cv

Doorgaans komt het werk niet naar je toe. Als je op zoek moet naar een baan zal er vaak worden gevraagd om een motivatie en een cv. Maar hoe maak je nu een cv als je dat nog nooit gedaan hebt? Wat moet er allemaal in een cv staan?

Contactgegevens
Het belangrijkste zijn je contactgegevens. Als je het perfecte cv hebt, moet de beoogde werkgever je wel goed kunnen bereiken. Zorg ook voor een professioneel mailadres.

Spelling
Let op je spelling. Een stomme schrijffout kan reden zijn om je brief en cv bij het oud papier te gooien. Dus controleer het meerdere keren en laat ook iemand anders meekijken.

Ervaring
Heb je ervaring, zet dat dan bovenaan. Ervaring gaat boven scholing. Anders kan je opleiding altijd nog bovenaan. Het moet wel relevante ervaring zijn, je krantenbaan of je verleden als vakkenvuller trekt geen werkgever over de streep.

Vormgeving
Zorg voor een heldere, duidelijke vormgeving. Geen zoekplaatjes met informatie verspreid over de pagina, niet zo veel mogelijk gegevens op een A4tje proberen te proppen.

Je kunt iemand anders je cv laten ontwerpen.

Overbodige informatie
Laat overbodige informatie achterwege. Niet alles is van belang, pas je cv eventueel aan de functie aan. Maak er geen biografie van waar al je hobby’s en interesses staan vermeld, tenzij het natuurlijk van belang is voor het werk.

Foto
Wanneer je een foto mee wil sturen, zorg dan voor een goede, professionele foto.

Vindbaarheid
… En vergeet ook je digitale aanwezigheid niet. Een werkgever zal na het lezen van een interessant cv snel even googlen. LinkedIn is je belangrijkste digitale cv, zorg dat die netjes op orde is.