Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP MARTIJN BEEKMAN

Zie je op tegen de kerstborrel? Tips voor introverte mensen

Je moet er elk jaar toch naar toe: de kerst- of nieuwjaarsborrel. Vooral als zzp’er is het belangrijk om je netwerk te onderhouden maar ook om je gezicht weer eens te laten zien bij verschillende opdrachtgevers. Maar niet iedereen kijkt uit naar deze verplichte borrelbijeenkomsten.

“Introverte mensen kunnen deze netwerkbijeenkomsten intimiderend vinden omdat er genoeg extraverte mensen rondlopen die zichzelf luidkeels proberen te verkopen,” zegt Stefan Thomas, auteur van het boek Networking for Dummies op de website van The Guardian. Maar volgens Thomas zijn introverte mensen juist goede netwerkers omdat ze vaak geïnteresseerd zijn in andere mensen en meer vragen stellen dan dat ze de hele tijd aan het woord zijn.

Introverte mensen hoeven dus niet bang meer te zijn voor de volgende netwerkbijeenkomst. Hij geeft een paar tips:

Wees vroeg
“Als je er als één van de eerste bent, is het makkelijker om met mensen in gesprek te raken,” zegt Thomas. “Anders moet je in een gesprek of een groepje inbreken.”

Je hoeft niet iets slims te zeggen
Volgens Thomas moet je de druk niet te hoog leggen. “Steek je hand uit, glimlach en introduceer jezelf.” Meer is het niet.

Luister
De meeste mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten. Stel daarom vragen om een gesprek op gang te helpen. Psycholoog Rob Yeung raadt zelfs aan om vooral een paar vragen voor te bereiden die je aan iedereen op de borrel kan vragen.

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit
Je hoeft op een bijeenkomst niet met zoveel mogelijk mensen te praten. Kijk of je een paar mensen kan vinden met wie je een klik hebt. Dat voelt volgens Yeung vaak beter.

Time out
Als een gesprek een beetje dood bloedt, hoef je niet te blijven staan. Je kan een excuus bedenken om weg te lopen maar je kan het gesprek ook eindigen door te benadrukken dat het een interessant gesprek was en dat je hoopt elkaar nog eens tegen te komen.

Proef de sfeer
Vooral op een kerst- of nieuwjaarsborrel hoef je jezelf niet continu te verkopen. Het gaat ook om de gezelligheid. Dus doe rustig aan en knoop een gezellig praatje aan.