Coachartikel

Zet jij volgend jaar in op wat je kunt, of wat je wilt?

De laatste tijd luister ik veel podcast, dat geeft me het gevoel dat ik als eenzame ZZP’er toch een beetje onder de mensen ben. En niet het gevoel heb dat ik in een kantoortuin zit met allemaal mensen die me op mijn zenuwen werken, maar door de podcast ben ik omringd door allemaal inspirerende mensen waar ik graag naar luister. Zo hoorde ik vorige week iemand zeggen: ‘Ik hou ervan om dingen te doen waarvan ik denk dat ik het kan, maar het niet helemaal zeker weet.’.

Het zette me aan het denken. Zeker zo aan het einde van het jaar. Gaan mijn pijlen in 2020 op de projecten waar ik mezelf al in bewezen heb, of ga ik iets anders doen? Iets waarvan ik denk dat ik het kan, maar het nog net niet helemaal zeker weet. In mijn geval is de vraag stellen, hem ook beantwoorden. Want natuurlijk ga ik dat doen. Maar de vraag is, wat ga jij doen?

Blijf je doen wat je doet, en wijk je niet van het beproefde pad af? Of ga je andere dingen doen? Of eventueel andere dingen erbij? Ik begrijp heel goed dat ik als jonge ongebonden ZZP’er, zonder kind, hypotheek of zelfs een auto, heel makkelijk kan zeggen dat je wilde keuzes moet maken. Maar het roer hoeft niet volledig om, vaak kan een beetje bijsturen al flinke resultaten en verhoogd werkplezier met zich meebrengen.

Probeer het eens, kijk er eens naar. Stel je zelf een beetje op de proef, ga nieuwe dingen ondernemen.

Verandering van spijs doet immers eten.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.