Coachartikel

Zakendoen met introverte gesprekspartner

Je kent het vast wel: je zit met een potentiële klant in gesprek. Het is een eerste kennismaking, bedoeld om te bekijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Een inventarisatie dus.

Je weet wat je te doen staat, namelijk open vragen stellen, zodat jij de behoefte achterhaalt van degene die tegenover je zit. Jij zit in de aanslag met pen en papier en vuurt jouw vragen af.

Dan kom je tot de ontdekking dat er niet zoveel uit je gesprekspartner komt. Bij elke vraag die je hem stelt, volgt een glazige blik. Het lijkt wel of jouw gesprekspartner de vraag niet begrijpt… ofzo. Huh? Was je vraag dan zo moeilijk?

Voor de zekerheid stel je de vraag nog een keer, maar dit keer net even anders zodat hij het toch écht wel moet begrijpen. Je probeert er zelfs een gesloten vraag van te maken, zodat hij alleen maar ja of nee hoeft te zeggen.

Je ontvangt weer die verstoorde blik. Hè, hij kijkt nu zelfs weg van je!?  Nog steeds geen fatsoenlijk antwoord. Wél wat onsamenhangende woorden waar je eigenlijk niet echt een verhaal van kunt maken. Is hij nu zenuwachtig? Langzamerhand word je zelf ook een beetje zenuwachtig. Snapt hij het nu echt niet? Of vindt hij jouw verhaal niks? Je hebt toch al zoveel verteld over wat je te bieden hebt? Zijn reactie is wel erg lauw…

Terwijl je zelf een beetje onzeker wordt, begin je zelf maar de stiltes op te vullen. Je legt nog wat meer uit, en vertelt nog wat voordelen waar jij denkt mee te kunnen helpen. Maar eigenlijk ben je nog niet veel wijzer. Vindt hij het nu iets of niet? Het uitgestreken gezicht verraadt ook al niet veel. Goh, wat voelt ongemakkelijk zeg

Meet the introvert!

Je hebt de mazzel om een introvert persoon tegenover je te hebben. Jaaaa, dat zijn echte ‘types’, omdat je niet altijd weet wat jij daar aan hebt.

En dat klopt. Je weet niet altijd meteen wat je aan een introvert hebt. Dit komt omdat zij op dat moment tijd nodig hebben; Tijd om na te denken, tijd om het even te laten bezinken, tijd om een mening te vormen. En hun gezicht verraadt dat ook niet.

En dát, kan behoorlijk werken op de zenuwen van degene die tegenover hen zit. Maar dat is niet nodig! Als je een introvert geeft wat hij op dat moment nodig heeft, dan is hij een hele fijne gesprekspartner!

Je hoeft alleen maar rekening te houden met het volgende:

Laat de stilte de stilte
Het MAG stil zijn. Juist dan kan de desbetreffende persoon even nadenken. Je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen daardoor, een introvert vindt het juist fijn. Als je maar blijft doorratelen raakt hij écht de draad kwijt!
Tel even rustig tot 10 in jezelf als dan toch iets wilt doen… plat gezegd: zip it.

Laat het ze zelf zeggen
Ga het gesprek niet invullen voor de ander om deze sneller te laten verlopen. Een introvert persoon zoekt soms even naar woorden, maar vindt deze echt zelf wel. Ook hier: gewoon even de tijd nemen. 1, 2, 3, 4, 5, …. En daar istie!

Ze kijken soms even weg
Een introvert keert zich in zichzelf om te checken of gedachten en gevoel op elkaar zijn afgestemd. Hij heeft dit nodig om te ervaren of het klopt. Dit is niet onbeleefd bedoeld en het heeft zeker niks met jou te maken.

Hun gezicht verraad niets
Non-verbale communicatie is alles! Nou, niet altijd dus. In mijn geval (ik ben ook een intorvert) is mijn gezicht soms neutraal. En dat is een teken dat ik nadenk. Geen conclusies aan verbinden. Als ik het wat vind, word ik daarna enthousiast! Nou ja oké, altijd wel met mate hè. Een introvert is nu eenmaal niet zo heel snel enthousiast. Lauwe reactie? Ook geen conclusies aan verbinden, maar gewoon even doorvragen dan.

Doe jij geen ‘zaken’ met iemand? Je kunt de bovenstaande tips ook toepassen op sollicitatiegesprekken (recruiters), tijdens functioneringsgesprekken (managers), vergaderingen (collega’s), trainingen (coaches en trainers). Ja, zo’n beetje overal lopen introverten rond.

Sinds ik zelf voor groepen introverte deelnemers sta, neem ik mijn eigen tips ter harte. Ik begrijp nu zelf dat het soms heel erg lastig moet zijn om te peilen wat iemand van een introvert als ik, nu echt vindt. Maar geloof me, als je bovenstaande tips ter harte neemt, komt het zeker goed!

 

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.