Coachartikel

Wil je groeien? Zet dan nog even geen stap naar buiten!

Je wilt graag een stap zetten in een nieuwe richting. Bijvoorbeeld meer projectmanagement in plaats van ondersteuning. Of je wilt graag leiding gaan geven aan een team. Tijd voor iets nieuws dus en het liefst ook bij een andere werkgever waar je fris kunt starten. Maar in veel gevallen is het handiger om de overstap naar een nieuwe rol nog bij je huidige werkgever te maken. Of om te proberen relevante ervaring op te doen via projecten of vervanging.

Wil je een stap zetten naar een andere rol of vak, of een verticale stap maken?
Vijf redenen om voorlopig nog bij je huidige werkgever te blijven:

  • Je huidige werkgever heeft belang bij jouw acties. Of dat nu is omdat je nog waardevoller wordt voor de organisatie vanwege je nieuwe ervaringen of omdat je daarmee meer kans hebt om (op termijn) uit te stromen; het kan allebei. Veel mensen betrekken hun werkgever niet bij de zoektocht naar iets anders, uit angst om de regie te verliezen. Steeds meer werkgevers snappen echter ook wel dat zij een aandeel hebben in een goede door- en uitstroom van medewerkers. Zij willen graag een positief beeld laten zien van het mobiliteitsbeleid en zoeken naar voorbeelden. Het loont steeds vaker om wél in gesprek te gaan.
  • Jouw potentiële nieuwe werkgever doet aan risicoreductie. Vaak kan er gekozen worden uit meerdere sollicitanten en ervaring weegt zwaar. Hoe voller de vijver waarin je je beweegt, hoe zwaarder dat telt. Als je docent wiskunde wilt worden, controller of werkvoorbereider, zul je vaak welwillende werkgevers vinden die graag verder in jouw kennis willen investeren. Bevind jij je in vollere vijvers, zoals communicatie en marketing of projectmanagement, dan heb je alle bewijsmateriaal nodig om een kans te maken.
  • Bij je huidige werkgever heb je een netwerk en daardoor ben je sneller op de hoogte van allerlei (tijdelijke) mogelijkheden. Bovendien kennen ze je en krijg je gemakkelijker het vertrouwen voor een meer experimentele stap.
  • Je kunt zelf veilig testen of een dergelijke rol bij je past. Bij je huidige werkgever heb je meer kans dat er in overleg naar oplossingen gezocht wordt wanneer het niet bevalt, dan wanneer je elders gestart bent in die nieuwe rol.
  • Door je opgedane ervaring vergoot je je kans van slagen bij een volgende werkgever. Je neemt al kennis, en vooral natuurlijk frisse ideeën, mee. Je hebt elders al fouten kunnen maken. En qua imago kan het ook goed werken, zeker als het om een verticale stap gaat: niemand kent je meer vanuit je vorige rol.

De voordelen van Warm Weggaan
Het kan natuurlijk niet altijd: de organisatie moet zich ertoe lenen. De meeste grotere werkgevers hebben wel ruimte voor dergelijke experimenten. Bij kleinere werkgevers kan jouw manager je wellicht helpen met zijn/haar netwerk. Of je jouw behoeften bespreekt, hangt af van de situatie. Kijk vooral ook hoe het anderen vergaan is: of er hulp was of juist vooral druk uitgeoefend werd. Pas ook op als je heel erg genoeg hebt van je baan of de organisatie. Dan loop je het risico eerst ontslag te nemen en daarna pas je plan te maken. Zorg dat je eerst tot rust komt tijdens een vakantie. Neem de tijd om een strategie te bedenken. Het beste ga je ‘Warm Weg’ bij je werkgever, dat wil zeggen: in (een constructief) gesprek. Voor jou fijn omdat je dan vaak hulp kunt krijgen en je goede referenties krijgt. Voor je werkgever fijn omdat je positief over de organisatie praat en mogelijk ooit weer klant wordt. Niemand zit erop te wachten dat jij gedemotiveerd raakt en alleen nog maar komt omdat je geen ander perspectief ziet. Benut dus ook die behoefte van je werkgever.

Meer lezen over de voordelen van ‘Warm Weggaan? Kijk dan op onze site

Over Ester de Bruine (@esterdebruine) 
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.