Coachartikel

Werken vanuit je missie en visie: een must

Vorig jaar ben ik overspannen geraakt, ik wilde te veel en te snel groeien in mijn bedrijf. Mijn eigen groei kon niet aan wat ik wilde met mijn hoofd, dus toen zei het ‘stop’.

Een vervelende periode volgde waarin ik in een dal terecht kwam.

Nu ik er op terug kijk, kan ik concluderen dat ik van mijn eigen (ondernemers)pad was afgeraakt. Ik was te zeer gericht op dingen die buiten mezelf lagen zoals strategie, en het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden.
Wat ik daarbij vergat, is te kijken naar mijn eigen drijfveren: wie ben ik en waar sta ik voor, om van daaruit mijn stappen te maken. Ik ging zó op in de dingen die buiten mij lagen, dat ik compleet crashte. Ik denk dat daar vaker het probleem ligt als je vastloopt: je bent bezig met de buitenwereld en blijft doorgaan, zonder je jezelf echt de vraag te stellen: wat vind IK hiervan?

Na deze constatering bij mezelf kwam ik er ook nog achter hoe verstrikt ik eigenlijk zat in andermans waarheden, van vroeger uit zelfs nog.
Herken je dat bij jezelf? Dat je maar door blijft gaan en eigenlijk niet eens weet waarom je het doet en wat je er zelf van vindt?
Tijd om daar dan eens bij stil te staan!

De enige weg is de weg naar binnen: naar jouw waarheid
Ik begeleid mensen bij het vinden van hun eigen pad, en dat is soms best een opgave. Zeker als je altijd hebt geleefd volgens de waarheden en aannames van anderen. Maar er is nooit één echte waarheid, er is geen goed of fout. We hebben allemaal onze eigen blik op de wereld, dus je mag er zelf ook één ontwikkelen.
De enige echte weg is die van jou, en die vind je in jezelf. Door steeds weer eerlijk te zijn naar jezelf, ontdek je wat voor jou belangrijk is. Praten met anderen is fijn, maar échte antwoorden vind je door regelmatig eens stil te staan bij jezelf en daar tijd en aandacht aan te geven.
Ik doe dit door te schrijven, elke dag weer. Schrijven laat me stil staan bij wat mij bezighoudt, en al schrijvende kom ik tot oplossingen en standpunten die me altijd een heldere blik op het leven geven. Wat er ook speelt.

Schrijf je eigen missie en visie
Om er achter te komen wat je wilt en hoe je het wilt, is het belangrijk om je eigen visie te ontwikkelen. Als je deze niet hebt, loop je kans met alle winden mee te waaien en te veel naar anderen te luisteren. Ik mocht zelf ook weer echt terug keren naar mijn eigen ondernemersvisie. Doordat ik dat nu doe, kom ik ook weer veel gemakkelijker tot nieuwe stappen die ik wil zetten en creëer ik dus ruimte.
Een missie en visie zijn vaak behoorlijk abstract. Toch vormen ze onbewust de sturing van je alledaagse dingen. Het maakt dat je ergens ‘ja’ of ‘nee’ tegen zegt. Het maakt dat je je ergens goed bij voelt, of juist niet. Het maakt of je gemakkelijk iets in de wereld zet, of dat het altijd een gevecht blijft. Als je weet wat die van jou is, beweeg je gemakkelijker door het leven en maak je betere keuzes. Hoe kom je er nu achter wat je missie of visie is?

Onderstaande opdracht is relatief eenvoudig, en zal verhelderend werken. Bekijk je leven eens van achteren naar voren. Hoe wil je er op terugkijken?

Schrijf alles op wat er in je naar boven komt. Wat wil je gedaan hebben? Wat wil je bijgedragen hebben? Hoe wil je de wereld achterlaten? Hoe is jouw eigen rol in het geheel?

Het is een mooie opdracht om je uit de dagelijkse gang te halen. Je kunt door middel van een helicopterview bekijken of dat wat je dagelijks doet wel overeenkomt met wat je het liefst zou doen. Bekijk na deze opdracht welke dingen je ZELF kunt veranderen, vanuit eigen innerlijk leiderschap.

Welke kleine actie leidt vandaag nog naar resultaat?
Des te meer je afstemt op je eigen missie en visie, des te dichter je bij jezelf kunt blijven. Ik heb ontdekt dat dat het allerbelangrijkste is om weer stappen vooruit te kunnen zetten. Mijn eigen visie mag er weer zijn, die van jou ook?

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.