Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP LEX VAN LIESHOUT

Werken? Je bedoelt naar lucht happen op kantoor

Krijg je na een paar uur werken achter je bureau consequent hoofdpijn? Of heb je altijd het idee dat er iets niet helemaal klopt met de ventilatie? Grote kans dat de lucht in jouw kantoor te veel koolstofdioxide bevat.

CO2 is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook van invloed op onze gezondheid en onze prestaties op het werk. Door een te hoge concentratie krijgen we zelfs moeite met nadenken. Met die conclusie komen een aantal wetenschappers Harvard, gepubliceerd in het National Institute of Environmental Health Sciences.

Er bestaat een bepaalde hoeveelheid aan koolstofmonoxide waar je aan bloot gesteld mag worden, een toegestane hoeveelheid is 5,000 ppm CO2 (parts per million, of ook wel: deeltjes per miljoen) verdeeld over een achturige werkdag. De meeste kantoren hebben overigens een lagere concentratie. Maar, door het onderzoek is nu bekend dat zelfs lagere concentraties effect hebben op onze gezondheid en onze prestaties.

Het onderzoek
Voor het onderzoek zijn 24 mensen die normaal werkzaam zijn in een kantoor (architecten, ontwerpers en ingenieurs) gevraagd om in een ‘bijzonder’ en nieuw kantoor te komen werken. Een ruimte waarin de hoeveelheid CO2 werd gereguleerd door de onderzoekers. En wat bleek? Mensen die waren blootgesteld aan het laagste level CO2 presteerden het beste. Een hoog percentage wordt veroorzaakt door: de hoeveelheid mensen in een ruimte (hoe meer mensen, hoe meer CO2), de ventilatie van een bepaald gebouw en de hoeveelheid CO2 die buiten te vinden is.

De groep die moest werken met CO2 level van 945 deeltjes per miljoen (dat is het gemiddelde in de meeste bedrijven) presteerden 15 procent slechter dan de groep die te maken hadden met het laagste percentage (500 deeltjes per miljoen). En de groep die het hoogste aantal deeltjes (1400) voor zijn ‘kiezen’ kreeg presteerde zelfs 50 procent slechter dan de gemiddelde groep. Alle niveaus die werden gebruikt zijn ‘normaal’, het zijn hoeveelheden waar de mens dus regelmatig mee te maken heeft.

Lage concentratie is ook schadelijk
Nu bekend is dat zelfs een lage concentratie schadelijk is voor de gezondheid plus het denkvermogen van werknemers is het tijd dat er iets gebeurt. Zeker als je bedenkt dat CO2 direct van invloed is op de prestaties van je medewerkers, is het goed om actie te ondernemen, stellen de onderzoekers. “An executive isn’t paying your health bills, but they are paying for your productivity. You don’t want your workforce to not be as productive as they could be,” zegt een professor in een artikel over het onderwerp. Trek dus aan de bel bij je werkgever als je het idee hebt dat je iedere dag naar zuurstof zit te snakken. En wil je echt geen risico lopen, kies er dan voor om buiten te werken.