Coachartikel

Werk tijdens je vakantie aan jouw carrière

De vakantie is aangebroken, heerlijk bijkomen en genieten van het even niet werken. En dat is het ultieme moment om aan jouw carrière te werken.

Of als je niet op vakantie gaat (of nu nog niet) dan is de vakantie periode zeer waarschijnlijk een periode waarin het rustiger is op je werk. Tijd om de balans op te maken.

1. Vraag je af - Zit ik nog wel goed?
Vraag je eens af, hoe gaat het eigenlijk? Bevalt het nog wel? Vaak ben je zo druk aan het werk dat de mogelijkheid van afstand nemen ontbreekt. Dus neem vandaag, of morgen, eens een moment en vraag jezelf af: “Zit ik nog wel goed?”.

Nu kan ik me voorstellen dat je niet direct van baan wilt veranderen als jij je realiseert dat je niet helemaal op je plek zit. Gezien de economische situatie is het misschien niet het meest opportuun moment om van werk te veranderen. Maar het is wel het juiste moment om je af te vragen, wat kan ik doen om mijn werk leuker te maken?

Is het tijd om eindelijk eens Duits te leren of om die lang uitgestelde cursus te volgen? Wat kun je doen waardoor je na je vakantie met meer plezier aan de slag gaat. Ook intern is er vaak veel meer mogelijk. Het begint met de vraag zit ik nog wel goed, en wat zou ik graag willen?

2. Maak een plan om door te groeien
Wanneer je ambitieus bent, wil je graag doorgroeien naar het volgende niveau. Ook wanneer jij hebt besloten dat je naar een andere interne functie wilt, is een plan om door te groeien belangrijk.

Je maakt meer kans op promotie of overplaatsing wanneer jij voldoet aan de gevraagde eisen van die volgende functie. Bekijk die vereisten en denk aan:
• Vaardigheden
• Opleidingen
• Competenties

Deze vind je terug in het functieprofiel van de door jou begeerde functie. Maar daarnaast zijn er mogelijk nog een aantal ongeschreven vereisten, die wellicht net zo belangrijk zo niet nog belangrijker zijn dan de formele vragen. Denk aan:
• Jouw zichtbaarheid
• Het upward managen
• De helderheid van jouw toegevoegde waarde
• Jouw (interne) netwerk

Maak een plan waarin jij toewerkt naar het volgende niveau en dat de praktische zaken omvat alsmede de minder tastbare zaken.

3. Schrijf een goede elevator pitch
Zorg dat je in een paar zinnen, en in één minuut heel duidelijk kunt uitleggen wat jij doet en welke waarde jij toevoegt. Een goede pitch bevat de volgende elementen:
• Wat je doet en welk probleem je oplost
• Voor wie je dat doet
• Waarom je dat doet
• Wat jou uniek maakt om dat te doen
• Jouw toegevoegde waarde

Het is belangrijk dat je oefent op het kort houden van je pitch. Als je namelijk in staat bent om het heel kort en krachtig te vertellen en daarmee iemands interesse te wekken, heb jij je doel bereikt.

Uitgebreider vertellen en een langer verhaal houden is daarna alleen maar gemakkelijker. De kern is het lastigst en het zo uitleggen dat iedereen het begrijpt.

4. Update je cv en LinkedIn profiel
Gebruik jouw elevator pitch vervolgens om jouw cv up-to-date te brengen. Staan alle belangrijke zaken erin? Is je cv toegeschreven naar jouw toekomstige of huidige functie? Belangrijk is om de volgende zaken toe te voegen:
• Gevolgde cursussen
• Afgeronde opleidingen
• Relevante projecten
• Kern competenties

Een cv komt het best tot zijn recht wanneer je in staat bent om jouw successen cijfermatig weer te geven. Je hebt zeven seconden om iemand met jouw cv te overtuigen dus hou het kort.

Jouw cv is ook de basis voor jouw LinkedIn profiel. Hier kun je echter meer tekst kwijt. Ook kun je op LinkedIn om aanbevelingen vragen, doe dit ook.

5. Breid je netwerk uit
Jouw vakantie is ideaal om te netwerken. Dit doe je online bijvoorbeeld via LinkedIn. Denk dan niet alleen aan het toevoegen van relevante connecties aan je netwerk, maar ook aan jouw online zichtbaarheid. Het posten van een blog, vergroot jouw expertise status en trekt ook de juiste mensen aan in jouw netwerk.

Daarnaast is de vakantieperiode de ideale tijd om mensen te ontmoeten en om zo offline te netwerken. De meeste mensen hebben nu meer tijd en zijn daarom eerder geneigd om een kopje koffie met je te drinken.

Experts zijn het erover eens dat 70 tot 80% van de banen nog steeds niet worden geadverteerd en dus via een netwerk worden vergeven. Dus mocht je de eerste vraag “Zit ik hier nog wel goed?”, met een hartgrondig nee hebben beantwoord, ga dan zeker netwerken. Wie weet verover jij zo je de volgende stap in jouw carrière.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.