Welke goede eigenschappen gebruikte jij om foute dingen te doen?

Ken je die persoon die slimmer is in het omzeilen van de regels, dan in het daadwerkelijk uitvoeren van zijn taken? Of iemand die meer hartstochtelijk boos wordt dan daadwerkelijk passie heeft voor het uitvoeren van zijn taken? Hoe mooi zou het zijn als zij hun ‘donkere kanten’ konden toelaten in hun werkende leven. Waarom buigen we dat hinderlijke korte lontje niet om tot een energiekanon op de werkvloer? Het kan en het heeft mij alles behalve windeieren gelegd.

Voor degene die mijn boek Zou jij jezelf aannemen? niet heeft gelezen: ik was vroeger, zoals Managementboek.nl het mooi verwoordde na een interview,, ‘geen koorknaapje’. Een rotjochie dat het niet zo nauw nam met de wet, zullen we maar zeggen. Eind 2014 kwam ik zelf bij een loopbaancoach terecht en die zag dat mijn verleden mij soms nog aardig dwars zat. Ik ben niet van de hockey, VU of het corps. Ik ben opgegroeid op de voetbaltribune en in de kantine. Daar communiceren we anders en handelen we soms iets meer ‘primair’. Bij tijd en wijle voelde ik me daardoor op de VU of op de werkvloer alles behalve thuis. Ik denk, praat en handel gewoon anders.

Mijn loopbaancoach liet mij inzien dat dit ‘anders zijn’ niet direct verkeerd was. Aan ‘foute dingen’ kunnen positieve eigenschappen en talenten ten grondslag liggen. Mijn coach daagde mij uit om in mijn verleden op zoek te gaan naar die ‘foute dingen’. Ik hoefde niet zo lang te zoeken. Daarnaast daagde ze mij uit hier door een andere bril naar te kijken. “Ga eens op zoek naar de positieve eigenschappen die je gebruikte om foute dingen te doen”, gaf ze mij als opdracht.

En daar ging voor mij een deur open. Het had me tot 2008 weinig goeds gebracht. Maar je kon me niet verwijten dat ik geen handelsgeest had, geen doorzetter was en niet hondstrouw. Zo ging ik langzaam inzien en begrijpen dat dit de eigenschappen zijn die me hebben gemaakt tot wie ik ben en mij ook succesvol hebben gemaakt in wat ik nu doe. Dat het dus eigenlijk ongelofelijk zonde was dat ik al die eigenschappen juist ontzettend ver heb weggeduwd. Daarmee duwde ik namelijk ook een heel groot en belangrijk deel van mijzelf weg.

Daarom wil ik je vragen:’hoe zit het met jouw ‘schaduwzijde’? Wat zijn de zaken waar jij liever niet hardop over praat? Hoe ver heb jij die weggeduwd? Misschien kan je hier namelijk wel ontzettend veel van leren en zelfs veel succesvoller door worden in je werk.

Want heel misschien maakt dat foute gedrag van vroeger je zakelijk nu wel heel veel beter.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.