Coachartikel

Welke gedachten maken jou klein?

Als ik mensen begeleid in mijn praktijk, gaat het vaak over het kennen van jezelf, je kwaliteiten erkennen en daar voor durven uitkomen.
Wat me dan opvalt, is dat de mensen die zich herkennen in introverte eigenschappen, zich daar niet altijd happy bij voelen. Wat bedoel ik met introvert? Dit zijn de eigenschappen zoals beschouwend, behoedzaam, reflecterend zijn, tijd of ruimte nodig hebben, of ruimte nodig hebben om alleen of zelfstandig te werken.

Ik vind dit bijzonder mooie eigenschappen, waar we in deze snelle wereld toch heel erg behoefte aan hebben: ze zorgen voor balans. In onszelf, in organisaties, in de wereld. Maar wat gebeurt er? Introverte mensen laten zich in de dagelijkse praktijk soms ondersneeuwen. Collega’s en je omgeving kunnen een behoorlijke invloed hebben op hoe je je beweegt. Ook kan het zomaar zijn dat je vaker dan je lief is, een stapje terug doet. Eigenschappen als actiegericht zijn, snel beslissen en dominantie kunnen je zo overdonderen, dat je je al snel klein maakt.

Wat gebeurt er op dat moment?
Als we inzoomen op wat er precies gebeurt en getriggerd wordt, is dat niet zelden een overtuiging uit het verleden. Een overtuiging, op onbewust niveau, die stiekem nog ergens zoveel invloed heeft dat je je de mindere voelt. En als je je minder voelt, maak je je klein.

Welke overtuiging houdt jou klein?
Werd je vroeger altijd het stille kind genoemd, werd je gepest, moest je maar harder worden en jezelf meer laten zien, moest je maar meer naar buiten gaan, kon je vroeger niet zo goed leren of juist wel? Alles wat als ‘negatief’ werd aangemerkt, heeft een stempel op je gedrukt.
Daar kun je het idee van hebben dat je dit bent ontgroeid, en dit is vaak ook zo, maar op sommige ‘kritische’ momenten, komt dit pijnpunt naar boven. Dan wordt er onbewust op dit pijnpunt gedrukt en is het er weer: je voelt je klein.
Als zo’n pijnpunt dan wordt getriggerd, voel je dat het meteen invloed heeft op wat je doet: je trekt je terug, wordt stil en neemt niet meer (voldoende) deel. Misschien denk je ‘laat ook maar, het heeft geen zin’.
Gedachten, gevoel of gevoelens en gedrag zijn hier onlosmakelijk aan verbonden, in positieve en negatieve zin. Wat kun je dan doen?

Word je bewust van je gedachten
Is het inderdaad zo dat er een patroon ligt wat te herleiden is naar je verleden? Zelf heb ik altijd last gehad van de stempel ‘stil kind’, ik kan me nog goed de opmerkingen op rapporten herinneren. Ik trok de conclusie dat ik dus niet goed was. Door te herkennen en te erkennen dat dit in mijn overtuigingen was verankerd, kon ik dit loslaten.

Wat is de waarde van jouw eigenschappen?
Durf te erkennen dat jouw manier, jouw aanpak er ook mag zijn. Een goede balans in eigenschappen is oké, we hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn. Het kan juist een verademing zijn te ontdekken waar we elkaar in kunnen aanvullen. Wat doe jij graag, en doe je beter dan andere collega’s? welke overtuiging mag je vanaaf nu aannemen en erkennen?

Herken de kritieke punten
Op momenten dat je herkent wat er gebeurt, vraagt het om bewuste actie. Lukt het je om in plaats van een stap naar achter te doen, op je plek te blijven? Jouw plek in te nemen? Bij jezelf te blijven?
Des te vaker dit lukt, des te beter je jouw eigenschappen kunt erkennen.
Bij mij heeft het geholpen om bewust te denken ‘ik mag zijn zoals ik ben, nu op deze plek, ik hang daar geen oordeel aan.’ Des te minder ik dit zelf doe, des te minder mijn omgeving iets van mij vindt.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.