Coachartikel

Wat zijn jouw sterke punten?

Afgelopen week bezocht ik het Cirque du Soleil. Een Canadees circus met uitsluitend mensen, en dus zonder dieren, die de meest ongelooflijke acrobatische stunts uithalen. Zo was er een levende discobal. Iemand, die niet één maar wel vijf keer, vanaf de nok van de tent aan zijn voeten naar beneden kwam draaien. Er was een vrouw die zichzelf kon dubbelvouwen alsof ze gemaakt was van elastiek. Ontzettend indrukwekkend, en heel knap. Al deze mensen samen zorgen voor een enorme show.

Hoe vaak hebben zij gehoord dat ze het niet goed deden?
Terwijl ik in de circustent vol bewondering zit te kijken naar al die verschillende mensen, die de diverse stunts en acrobatiek uitvoeren, dwalen mijn gedachten af. Hoe vaak zullen al deze mensen hebben gehoord dat ze niet deugden? Dat ze het niet goed deden op school? Dat ze nu echt moesten opletten, beter hun best moesten doen en harder leren anders zou er nooit iets van ze terecht komen?

Ze hebben een enorme gave
Terwijl zij een gave hebben. Tenminste, in mijn ogen, want hoe graag ik ook zou willen, aan één teen in een ring hangen, dat heb ik nog nooit gekund. Ik ben iedere ochtend weer blij als de push ups zijn gelukt.

Ik ken deze mannen en vrouwen niet, die overal ter wereld vandaan komen, om iets van magie te brengen, naar de verschillende steden die ze aandoen. Een reizend circus. Iets magisch bijna. Gewoon hier in Nederland. Omdat zij wel zagen dat ze een gave hadden en daar iets mee hebben gedaan.

Wat is jouw freak factor?
Heb jij ook een gave? Of een talent? Iets waar je heel goed in bent, maar waarvan je te vaak
hebt gehoord: “doe nou maar gewoon?” Datgene wat vroeger vaak tegen je werd gezegd, dat je niet moest doen: dat is zeer waarschijnlijk jouw unieke talent. Jouw freak factor.

Zei je moeder vroeger vaak: “Zit niet zo te dagdromen?”. Dan ben je vast heel goed in plannen uitdenken in de toekomst? Of hoorde je: “Zit nou tegen eens stil?” Dan heb je waarschijnlijk een energie waar menigeen jaloers op is.

Wat is het bij jou? Wat is jouw freak factor? Is het iets waar je meer mee zou kunnen doen? Wat gebeurt er als jij daar eens goed mee aan de slag gaat?

Focus op je sterke punten
Bij het zoeken naar leuker werk, meer werkgeluk of een andere baan, gaan we zo vaak uit van de “geijkte” vaardigheden en competenties. We nemen zelfs de dingen mee in ons lijstje van “waar we goed in zijn”, die we niet echt leuk vinden. Deze dingen, waar we onszelf in getraind hebben, omdat we daarmee denken meer kans te maken op een betere baan. Je neemt dus eigenlijk een zwak punt mee in het zoeken naar een baan. Waarom?

We zoomen graag in op wat beter kan
Het is in onze cultuur ingebakken. Wanneer een kind van school thuis komt met een rapport met 4 x een 8 en 1 x een 6, dan hoort zij waarschijnlijk: “Wat ga je doen om van die 6 een 8 te maken?”.

In onze maatschappij zoomen we graag in op wat beter mag, waarin jij jezelf mag verbeteren. Dat gebeurt bij de meeste bedrijven ook in de beoordelingsgesprekken. Soms wordt wat goed gaat volledig over geslagen om alleen maar stil te staan bij wat beter kan. Jammer, want dat is niet echt motiverend.

En daarmee gaat er veel talent, energie en werkgeluk verloren.

Dus wil jij meer plezier in je werk?
Meer werkgeluk ervaren of simpelweg ander werk? Doe het dan eens anders!
Begin bij jouw sterke punten. Al jouw sterke punten. Waar ben je nu echt goed in? Denk breder dan wat je nu onderhanden hebt. Neem ook jouw zogenaamde freak factor mee. Vind je het lastig om van jezelf aan te geven waar je goed in bent? Denk dan bijvoorbeeld aan de Strength Finder test van Gallup.

Aan de hand van de door jou beantwoorde vragen, ontvang jij een zeer accuraat beeld van jouw sterke punten en ook hoe je deze het beste inzet. Alleen deze uitslag kan je al een indicatie geven, wat jij kunt aanpassen in je werk, om het beter naar je zin te hebben.

Zet jouw sterke punten in ter compensatie
Is het niet jouw bedoeling om compleet het roer om te gooien? Bedenk dan hoe je door het inzetten van jouw sterke punten, beter kunt om gaan met jouw “zwakkere” punten. Dus niet focussen op waar je niet goed in bent, maar het tegenovergestelde. Zo verbeter jij jezelf continu door te werken aan jouw sterke punten en ga je als vanzelf meer en meer waarde toe voegen.

Serena Williams, een van de meest succesvolle tennissters ter wereld, heeft een geweldige service waar ze zich mee onderscheidt van alle andere tennissters. Weet je waar ze elke dag op traint? Juist, haar service. En jij waar ga jij je op focussen?

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.