Coachartikel

Wat worden jouw keuzes dit jaar?

Eigenlijk doe ik er niet aan. Maar als je in de eerste week van het jaar een column op de website van NRC hebt, dan kan je er eigenlijk niet omheen. Dus neem ik even het podium om je de rottige vraag te stellen: ‘Wat ga jij dit jaar eigenlijk doen?’

Gezonder eten, meer sporten, minder drinken, beter op je uitgaven letten, meer sparen, vaker naar je familie, minder naar de kroeg? Het allerbeste uit jezelf halen! Beiing the best you you can be? En nog meer van die jeuk termen op een rijtje. Ik heb er een bloedhekel aan, maar toch.. Het is een fijn moment op te reflecteren.

Daarom vraag ik me af. Waar stond je een jaar geleden? Waar sta je nu? En als je dit moment dan toch wilt pakken. Waar wil je over een jaar staan? Los van de dorre, droge maand zonder alcohol, en het abonnement op de sportschool. Als je een lijn gaat trekken vanaf het begin van 2017, naar vandaag en dan nog een jaar later. Waar zou je dan uit willen komen?

Want die #healthylife #fitgirl / #fitboy zijn natuurlijk maar symptoom bestrijdingen als je er geen groter doel aan kunt koppelen. Waar wil je nu precies op groeien? Je gezondheid, de banden met je naasten, die carrièreswitch of die promotie?

Voor mij zijn dat wel de pijlers, mijn naasten en de bedrijven. Over mijn contact met de naasten ben ik wel content, dat behoeft geen verandering. Daar trek ik een steady lijn dus. Maar zakelijk is er nog veel winst te halen. Dit jaar zet ik in op een 10% groei per maand. Qua omzet, maar ook qua bezoekers van mijn websites en socials. Ze staan in een Excelletje, netjes per maand onder elkaar gezet. Het is ambitieus, maar aan een beetje doelen ga je niet te onder.

Misschien is dat ook wel de tip. Kies bewust waar je wilt groeien, en durf jezelf er ook aan te houden. Zet dat stipje aan de horizon om naartoe te werken. Pak een groter doel, en maak het voor jezelf concreet.

Daarom is de tip van vandaag. Kies bewust en durf jezelf eraan te houden.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.