Coachartikel

Wat wil ik nu echt?

De vakantietijd aanbreekt aan en is het voor veel mensen het moment van bezinning. Nadenken over je werk, juist als je er even niet mee bezig bent.

Dat kan lekker zijn en het kan ook onrust oproepen, want: “Wat wil ik nou echt?” Het is een vraag die vaak moeilijk te beantwoorden is. En al helemaal alleen. Toch is het wel mogelijk als je op zoek gaat naar de rode draad. Hoe je dat doet, vertel ik je hier.

Volg de rode draad in jouw leven
Wat mij opvalt is dat de mensen die goed zitten, die blij zijn in hun werk, werk doen waar ze eigenlijk al hun hele leven mee bezig zijn. Ze volgen hun rode draad.

Ik las ooit een interview met Carice van Houten, die aangaf “Als kind van acht voerde ik al toneelstukjes op voor vrienden en familie”. Dat is haar rode draad: optreden, toneel spelen en acteren. Tenzij jij ook graag een filmster wilt worden is dat niet echt behulpzaam, maar goed bij jezelf nagaan wat de rode draad in jouw carrière en leven is dat wel.

Wat doe je al je hele leven?
Zo ben ik zelf coach, omdat ik heel lang niet echt wist wat ik wilde in mijn werk, heb ik geloof ik wel zeven verschillende carrières achter de rug. Ik ben ooit begonnen als belastingadviseur, heb in sales gewerkt, ben HR consultant geweest en heb jarenlang als change manager mijn strepen verdient. Klinkt alsof er geen lijn in zit he? Toch is er een element wat in al die beroepen terug komt: het begeleiden van mensen. Het coachen van mensen: het beste uit hen halen en hen dat zelf laten inzien. Dat is mijn rode draad en wat ik nu met plezier doe.

Dat coachen deed ik al voordat ik werkte, ik was die vriendin bij wie iedereen zijn verhaal deed. ‘Omdat ik zo goed kon luisteren’, en ‘Jij biedt een perspectief waar ik nog nooit aan heb gedacht’. Ik was al mijn hele leven aan het coachen, al had ik dat natuurlijk zelf niet door. Het was en is iets wat ik leuk vind, wat ik graag doe en wat van nature in mij zit. Ik kan er ook niet mee stoppen.

Wat doe jij ‘altijd’ al?
Misschien heb jij ook wel zoiets. Sterker nog ik weet bijna zeker dat jij als je maar goed genoeg zoekt en kijkt ook een rode draad vindt, in jouw carrière én jouw leven.

De kunst is om verder te kijken dan de geijkte bezigheden. Soms zijn het niet eens bezigheden, maar interesses of iets waar je mensen al jaren mee helpt.

Zo hielp ik een cliënte die na een carrière als accountmanager erachter kwam dat ze een passie had voor tuinen en tuinontwerp. Niet iets waar je snel aan zou denken als je puur naar de inhoud van haar laatste jobs keek. Maar wel als je haar verhaal hoorde: altijd bezig met planten, het liefst in de natuur, eigen tuin ontworpen, vrienden geadviseerd over hun tuin, en zo ging het maar door.

Een andere cliënt van mij was van kinds af aan al gefascineerd door auto’s. Hoe ze in elkaar zaten, welke types er waren. Daar lag zijn interesse. Van nature is hij een verbinder. Hij kent altijd iemand die je ergens mee kan helpen, of iemand die een probleem voor je oplost. Hier heeft hij dan ook zijn werk van gemaakt: als verbinder verkoopt hij auto’s en hij repareert ze. Dat is zijn rode draad.

Stel jezelf eens deze vragen
Dus wat is dat bij jou? Wat is jouw rode draad? Waar ben jij altijd, eigenlijk je hele leven al mee bezig? Waarvoor word jij altijd gevraagd door je vrienden en familie? Wat doe je het liefst in je vrije tijd? Waar heb je een fascinatie voor, al vanaf dat je een kind bent? Wat zeggen mensen tegen jou - waarvan geven ze aan dat jij er goed in bent? En heel belangrijk: wat vind jij écht leuk?

Ga eens schrijven tijdens de vakantie. Bekijk of je door de jaren heen die draad kunt vinden. Misschien is het iets dat je altijd hebt gedaan, bewust of onbewust. Misschien is het iets dat je heel graag doet en waar je veel plezier in hebt, ook al is het op dit moment geen onderdeel van je baan.

Vraag anderen je te helpen
Wat het ook is, als je er lang genoeg over nadenkt, komt het boven drijven. Ga gerust met de mensen die je dichtbij je staan in gesprek, zij kunnen je vaak haarfijn uitleggen wat je zelf niet ziet. Kijk naar je carrière verloop en zoek de gemene deler. Zoek jouw rode draad.

Kom je er echt niet uit? Ga dan eens met een coach praten, zo iemand als ik- ik doe het per slot van rekening al mijn hele leven ;)

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.