Coachartikel

Wat laat je liggen door het vermijden van conflicten?

Conflict vermijdend? Dit is wat je laat liggen

Introverte mensen houden over het algemeen niet van conflicten. Ze bewaren liever de harmonie, omdat ze op deze manier prettiger samenwerken. Veel introverten zijn gevoelig voor sfeer, dus als een sfeer vijandig of onveilig is, dan zal dat zijn weerslag hebben op hun prestatie. Ook hebben ze niet altijd een woordje klaar in een verhitte discussie, omdat ze niet altijd in staat zijn direct een mening te vormen.

Is dit herkenbaar voor jou? Ben jij ook iemand die liever zijn tong afbijt dan je mening te geven? Ben jij iemand die zich aanpast om te voorkomen dat er woorden gaan vallen? Meng jij je ook liever niet in conflicten omdat je niet weet wat je moet zeggen?

Een conflict vermijden is de meest voor de hand liggende oplossing om een conflict te voorkomen. Maar daarmee laat je ook kansen voor jezelf liggen, je doet jezelf zelfs tekort. Op welke manier?

Je past je teveel aan

Door conflicten te vermijden, ga jij je aanpassen aan wat anderen van je verwachten. Daarmee verlies je jezelf, zodat je uiteindelijk niet meer weet wat jíj nu belangrijk vindt. Je wordt iemand zonder mening: ‘ik vind alles prima, het maakt mij niet uit!’

Je gaat over je grenzen heen

Door jezelf constant aan te passen, vervagen je eigen grenzen. Je komt in conflict met jezelf. Dit levert stress op, met zelfs een mogelijk burn-out tot gevolg.

Je kropt je emoties op

Je slikt je woorden in, maar eigenlijk voel je je hartstikke rot. Daar waar de ander vrolijk doorwerkt, blijf jij met het rotgevoel zitten. Dit heeft zijn weerslag op je focus en concentratie. Daarbij is het nooit goed om emoties op te kroppen. Herken je dat je later om een akkefietje ontploft? Juist, de emoties komen er alsnog uit, maar dan nog veel vervelender: je emmer is vol.

Je piekert veel, ook ’s nachts

Doordat je niets uitspreekt, neem je je emoties mee naar huis, zodat je ’s avonds en ’s nachts nog blijft piekeren. Keer op keer blijf je de situatie herhalen. Het laat je niet meer los.

Mensen zien jouw behoefte niet

Doordat je stil blijft, niets uitspreekt en je grenzen niet aangeeft, zien mensen je behoefte niet. Wie zegt dat ze geen rekening met jouw behoefte willen houden? Het blijft daardoor gissen wat je nodig hebt.

Anderen zien je waarde niet

Natuurlijk heb je ook een mening, en als je geen mening hebt dan is dat je standpunt. Je hoeft niet altijd ergens iets van te vinden. Misschien ben je juist heel erg waardevol door jouw manier van werken. Door dit niet te delen, missen anderen dus jouw waarde.

Wat levert het je op als je wél een conflict aangaat? Of op zijn minst feedback geeft?

Juist door je wél uit te spreken, ga je meer voor jezelf en jouw emoties staan. Je hoeft het niet altijd met iedereen eens te zijn, ook al is dat iets wat jij wél nastreeft. Door dit steeds meer te doen, sta je steviger in je schoenen en krijg je meer zelfvertrouwen.

Door het in stand houden van het vermijden van conflicten, ontneem je jezelf de kans om te leren en te groeien in wie je bent, je grenzen aan te geven én waardevol te zijn in je werk.
Het helpt je om je manier van met ‘conflicten omgaan’ te veranderen. Wanneer heb je eigenlijk een conflict? Wat als iedereen gewoon zijn eigen mening mag hebben, en jij dus de jouwe? Wat brengt je dat? En wat levert het op als conflicten geen issue meer zijn voor jou?

Ik hoor vaak dat introverten een conflict vermijden omdat ze zich persoonlijk aangevallen voelen in hun identiteit. Ben je er dan van bewust dat je dit mag scheiden naar feiten en situaties die zich voordoen. Het is geen aanval op jou. 

Verander dus enkele elementen in de definitie van een conflict hebben, en ontdek wat jouw manier van communiceren is. Een conflict durven aangaan brengt je juist dichter bij jezelf!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.