ANP XTRA ROOS KOOLE

Wat HR-managers kunnen leren van een onderzoeksjournalist

Onderzoeksjournalisten en HR-managers hebben meer gemeen dan je misschien zou denken. Beiden moeten in staat zijn om snel tot de kern te komen tijdens een interview. Dit doen ze door moeilijke vragen te stellen, door te vragen als ze nog twijfels hebben en je te testen als ze denken dat je liegt.

Onderzoeksjournalisten spreken voor een verhaal soms wel meer dan vijftien mensen, hun ervaring is dus vaak veel uitgebreider dan die van de gemiddelde HR-manager. De zakelijke website Fastcompany.com vroeg daarom tips aan verschillende onderzoeksjournalisten.

Haal de stress ‘eraf’
Het kan gebeuren dat iemand zo zenuwachtig is dat het handig is om eerst even te ‘ontstressen’. Beoordeel iemand dus niet gelijk op zijn eerste verspreking. Als je ziet dat iemand nerveus is - en misschien nauwelijks heeft geslapen- neem hem dan eerst even mee naar het koffie-apparaat. Bied hem of haar wat te drinken aan, en praat nog even over koetjes en kalfjes. Kortom: stel de kandidaat op zijn gemak.

Stel geen drie vragen in één
De kandidaat zal dan altijd gaan voor de makkelijkste vraag. Dus zorg ervoor dat je maar een vraag tegelijkertijd stelt. Kijk ook uit dat je niet alleen maar gesloten vragen stelt.

Vraag naar een verhaal
Dan krijg je meer dan als je alleen maar naar specifieke zaken vraagt. Zeg niet: “Een goede accountmanager heeft zijn zaakjes altijd op orde en straalt vertrouwen uit.” Maar vraag: “Wat maakt precies een goede accountmanager?” Luister vervolgens goed naar het antwoord en val mensen niet midden in hun verhaal in de rede.

Bereid je steengoed voor
Dat is meer dan het halve werk. Verspil geen tijd door ter plekke nog het CV van de persoon met elkaar door te nemen. Zorg dat je precies op de hoogte bent van wat voor soort persoon je voor je hebt, en probeer van tevoren bepaalde zaken te checken.

Liegt iemand? Vraag door
Heb je het vermoeden dat iemand in het gunstigste geval wat overdrijft, prik daar dan gelijk doorheen. Dit kan je doen door een bepaalde vraag op drie verschillende manieren te stellen. Voor de kandidaat in kwestie wordt het - in het geval dat hij liegt- steeds lastiger om zijn leugen vol te houden. En als HR-manager merk je dit natuurlijk gelijk.