Coachartikel

Wat er verandert als je anders naar jezelf kijkt

‘Introvert? Yep, het stond er weer. De zoveelste test: jij bent de denker, zorgvuldig, gereserveerd, rustig en geduldig. En laat dat nu precies zijn wat ik niet wilde zijn. Ik wilde zijn zoals de anderen! Besluitvaardig, levendig en enthousiast, dat is wat wilde….

En zoals je ook altijd in vacatureteksten ziet staan. Wat heb je nu aan een gereserveerd en voorzichtig iemand? Dat ben ik werkelijk nog nooit ergens tegengekomen…Des te teleurstellender deze uitkomst weer. 

Mmmmm, een golf van teleurstelling voelde ik door me heen gaan. Waarom lukt het me toch niet om ook zo te zijn? Waarom ben ik altijd zo’n ‘trage denker’? Wat heb ik nu aan dat ‘voorzichtige’? Even ben ik weer terug in mijn kindertijd, zelfs toen stond het al op mijn rapport: ‘Marlie mag wat minder bescheiden zijn’. De bevestiging. Maar nu nog steeds hè: ‘Laat jezelf eens wat meer zien’. Maar hoe doe je dat dan? Ik ben nu eenmaal niet zo’n harde prater. Laat mij maar lekker observeren en als ik écht wat te zeggen heb, dan doe ik mee. Al zou ik proberen om veel te praten, ik houd het niet eens vol..

Mijn worsteling in het verleden in een notendop? Het zoeken naar mijn plek in het geheel. Het onzeker zijn in wie je bent. Mijn frustratie en soms ook boosheid over mezelf. Je zelfbeeld wordt gevormd door een aantal elementen: ervaringen uit het verleden, verwachtingen van anderen, overtuigingen over jezelf, je omgeving die wat van je vindt. Sta je niet zo stevig in je schoenen, dan doet dat iets met je zelfbeeld.

Een aantal optelsommen bij elkaar zorgden er bij mij voor dat ik helemaal niet blij was met mijn rustige en ingetogen karakter. Tot ik helemaal ging ontleden wat ik eigenlijk voor mezelf in stand hield. Toen ontdekte ik dat ikzelf uiteindelijk ook een aantal dingen te doen had. Als eerste richtte ik mijn energie op mezelf: ik ging op zoek naar mijn eigen ‘ik’, mijn identiteit. Dit is wie ik ben. Daarna ging ik aan de slag met mijn overtuigingen over mijn eigen ‘ik’, die duidelijk niet positief waren! Een fase van acceptatie volgde, waarin ik ontdekte dat ik me te veel aanpaste aan verwachtingen van anderen. De focus minder op anderen leggen bracht me ook weer bij mijn eigen zelfvertrouwen: ja, ik mocht weer op mijn eigen ‘ik’ gaan vertrouwen! Die het ook prima weet!

Tegenwoordig richt ik me vooral op wat er wél is. Wat ik juist ont-zet-tend goed kan zonder er enige moeite voor te doen. En dat is in alle rust vragen stellen, ontdekken wat iemand in zich heeft en stap voor stap te werk gaan. En dat is precies wat bij mijn karakter past. Daarnaast durf ik ook juist veel meer buiten mijn comfortzone te doen, omdat ik veel minder gehinderd wordt door angsten die me overheersten en belemmerden. En dat betekent dingen doen die in eerste instantie totaal niet bij bescheiden mensen passen, en dat is mezelf laten zien. Op een podium, voor een groep, het maakt niet uit. Ik doe dit omdat de basis goed is, mijn vertrouwen is hersteld. De balans is weer terug. Dat gun ik jou ook!

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.