Coachartikel

Wat doe je nog niet, dat je wel zou moeten doen

Het is februari. De meeste goede voornemens zijn gesneuveld, het “normale” leven is weer begonnen. Tijd om de balans op te maken en te gaan voor je volgende stap. Wat zou jij willen bereiken in zes maanden tijd?

1. Bepaal je doel
Stel je wilt promotie maken of je bedrijf naar het volgende niveau tillen. Je bent er al een tijd mee bezig, mogelijk vooral in je hoofd, maar het lukt je maar niet. Daar baal je van, want je wilt het graag. Dat is overigens wel een voorwaarde: Je moet het wel écht graag willen.
Schrijf op wat je graag wilt bereiken in zes maanden. Maak het concreet, zoals promotie naar directeur verkoop per 1 juli. Of mijn online programma is af en ik heb de eerste klanten hiervoor.

2. Bepaal hoe dat eruit ziet
Nu je concreet hebt gemaakt wat je wilt bereiken, ga je inzoomen. Dus wat is er anders? Als je directeur bent welke werkzaamheden wil je gaan doen, die je nu nog niet doet. Als je online programma af is, hoeveel modules zijn er? Schrijf dit allemaal op, net zolang tot je een heel helder beeld hebt van hoe het er straks over zes maanden uit ziet.

3. Bedenk welke stappen je moet zetten
Door op te schrijven hoe de situatie straks veranderd is, wordt ook duidelijk waar je nog aan mag werken. Je schrijft nu de stappen op die je mag nemen. Natuurlijk zijn dat voor de hand liggende zaken zoals: aangeven dat ik promotie wil maken, en de outline van mijn programma bepalen. En daarnaast is het ook belangrijk om je te realiseren dat jij straks ook anders doet, als je die stap hebt gezet.

4. Wat mag jij anders doen, dan je nu doet?
Een directeur verkoop, neemt het woord tijdens vergaderingen, presenteert veel en vaak. Gaat op klantenbezoek, kent alle klanten persoonlijk. De succesvolle ondernemer heeft alle programma’s aan elkaar gekoppeld zodat het online programma, als “vanzelf” loopt. Verkoopt online en zal dan ook meer zichtbaar zijn online.

Bedenk voor jezelf welke dingen je nu nog niet doet, die straks in jouw nieuwe rol wel van je worden verwacht.
Als je iemand hebt, die deze rol al vervuld, kijk dan eens wat jij van die persoon kan overnemen. Bedenk ook hoe jij je vooral niet wilt gedragen.

5. Bepaal je succesvolle jij
Om sneller te komen waar je wilt zijn, ga je nu in op alle aspecten van jouw succesvolle jij:

• wat je doet
• wat je niet doet
• hoe jij je voelt,
• hoe je eruit ziet
• wat je draagt
• wat je overtuigingen zijn

Schrijf het allemaal op, zodat je precies weet hoe jij er straks uitziet over zes maanden wanneer jij die volgende stap hebt gezet. Je hebt nu een alter ego gecreëerd, dat deel in jou dat de volgende stap al heeft bereikt.

6. Stap in je alter ego
Nu je precies weet hoe jouw alter ego uitziet, is het tijd om te gaan handelen als die succesvolle jij. Dus als je straks in een vergadering zit, en je weet die directeur verkoop zou nu wel iets zeggen, doe dat dan. Als er wordt gevraagd wie presenteert er, zeg ik doe het. Doe meer dan er nu van je verwacht wordt. Stap in jouw succesvolle jij en neem die acties die van haar verwacht worden.

7. Neem 5,4,3,2,1 actie
Nu heb je alles uitgeschreven, en je weet precies welke stappen je moet nemen en hoe jij je moet gedragen. Nu komt het belangrijkste deel, het nemen van actie.
Soms is actie nemen verschrikkelijk moeilijk, zelfs als je iets heel graag wilt. Als je weet dat je die actie moet nemen om verder te komen, maar je worstelt ermee, pas dan de 5-seconden regel toe. Iedere keer wanneer je weet ik moet nu actie nemen, tel je af van 5 tot 1, en neem je fysiek actie. Je bedenkt bijvoorbeeld: ik moet die klant terug bellen. Direct begin je te tellen: 5, 4, 3, 2, 1 en pak de telefoon op en draai het nummer.

Het gaat erom dat je niet na je initiële gedachte verzandt in het overdenken. Voordat jij je kunt bedenken, tel je af én dwing jij jezelf om actie te nemen.
Let maar op als jij zes maanden verder bent, bén je de directeur verkoop en héb je klanten in jouw online programma.

P.S. wil je meer weten over het alter ego of de 5-seconden regel? Dan raad ik je de boeken aan van “Todd Herman- The Alter Ego Effect”, en “Mel Robbins-The 5 Second Rule”.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.