Wat als je niet ‘enthousiast’ bent?

Vanmorgen ontving ik een e-mail van iemand waarin het volgende stond: “In alle vacatures worden enthousiaste en communicatief sterke personen gevraagd. Maar dit ben ik niet, ik ben juist heel rustig en vriendelijk. Dit maakt me erg onzeker bij het solliciteren.”

En dat begrijp ik. Als je introvert bent krijg je gedurende je leven veel opmerkingen te horen: ben eens niet zo stil, doe eens wat enthousiaster, laat eens meer van jezelf zien. Het kan een behoorlijke deuk in je zelfvertrouwen veroorzaken en je het gevoel geven dat je iets niet goed doet.

Als je de vacatures er op na slaat, zijn de meest gevraagde kwaliteiten: enthousiast, communicatief sterk en initiatiefrijk. Dit kan behoorlijk ontmoedigend zijn, juist vanwege de opmerkingen die je altijd krijgt. Wist jij dat ‘enthousiasme’ de meest gevraagde kwaliteit is? Het komt in het grootste gedeelte van de vacatures naar voren. Het is een containerbegrip geworden, maar wat kun je daar nu mee, als je van jezelf vindt dat je niet ‘enthousiast’ bent?

Wat is enthousiast zijn eigenlijk?
Zelf heb ik altijd met de gedachte rondgelopen dat enthousiast zijn ‘heel veel en hard praten’ betekent. Ik ben het tegenovergestelde: veel praten probeerde ik wel altijd, maar uiteindelijk kostte me dat enorm veel energie.

Het ‘hard en veel praten’ is een beeld wat in mijn eigen referentiekader geboren is, gespiegeld aan  extraverten. Ik ben bij mezelf te rade gegaan of deze overtuiging wel klopte. Is enthousiast zijn echt veel en hard praten, of kan het ook wat anders betekenen?

Ik ben erachter gekomen dat het begrip enthousiast niet voor iedereen dezelfde betekenis heeft. Enthousiast zijn kan ook betekenen dat je een goed humeur hebt, er zin in hebt, de klant wilt helpen positief ingesteld bent. Bel daarom het bedrijf waar de vacature loopt en vraag meer over de competenties die ze vragen. Wat willen ze dat je laat zien als je enthousiast bent?

En vooral: wat laat jij zien als jij enthousiast bent? Want jij kunt op jouw manier ook enthousiasme uitstralen, misschien niet zoals anderen dat doen, maar dat is oké. Misschien is jouw manier wel wat ze zoeken.

Enthousiasme voelen
Introverte mensen komen pas echt goed op gang als ze over hun passie kunnen praten, of de diepte in kunnen gaan: iets wat hen mateloos boeit of enorm raakt. Dan kan het zomaar zijn dat er een waterval aan woorden uit zijn of haar mond komt.

Het is dus interessant om te onderzoeken waar jouw interesses en passies liggen. Als je dit kunt integreren in je werk, kost het je geen enkele moeite om enthousiast te zijn én enthousiast over te komen!


Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.