Coachartikel

Wat als het allemaal anders loopt? En plan A niet werkt?

In april vorig jaar ben ik van Londen naar Nederland verhuisd en volgende week komen goede vrienden hier naar toe, om samen nog een paar dagen vakantie te vieren. Tenminste dat was het plan.

Maar inmiddels is dit plan al weer gewijzigd, omdat er een quarantaine maatregel is ingesteld. Nu ze twee weken in quarantaine moeten nadat ze ons hebben bezocht, is het bezoek (voorlopig) uitgesteld.
Dat was even slikken, want ik had me hier op verheugd. Maar zoals in deze periode vaak het geval is, het vraagt mij en ons, om op een andere manier te denken.

Als plan A niet werkt, zijn er nog 25 andere mogelijkheden.
Omdenken dus. Maar hoe doe je dat nou, dat omdenken? Want vooral als je iets heel graag wilde, een reis, een ander project, of als je iets helemaal niet wilde, zoals jouw ontslag of bijvoorbeeld het verlies van je grootste klant dan is het niet eenvoudig om “gewoon even de knop om te zetten”. Dit zijn de stappen die jij kunt nemen om van Plan A naar Plan B, C of welk ander plan dan ook te komen. Dit is hoe je kan omdenken:

1. Sta jezelf toe om je echt even rot te voelen. Als het helemaal anders loopt dan jij had gehoopt of voorzien, dan is dat vervelend. Je kunt je dan bijvoorbeeld woedend of verdrietig voelen. Laat dat er even zijn. Als je (diepe) emoties weg duwt, komen ze vaak harder terug.

Als je voelt dat de ergste emotie eraf is en je weer open staat voor alternatieven ga je aan de slag. Een mooie eerste vraag om jezelf te stellen:

2. Wat vind ik dan leuk om te doen? Of wat zou ik dan willen? Het is belangrijk om hier jouw creativiteit los te laten, en niet bij voorbaat ideeën af te schieten. Ga er vanuit dat alles mogelijk is. Je kunt dit ook samen met iemand doen, zodat je door elkaar op nieuwe ideeën wordt gebracht.

Als het goed is heb je nu een lange lijst met een grote diversiteit aan ideeën.

3. Omdat in eerste instantie alles mogelijk was, ga je nu elimineren. Dat doe je aan de hand van de volgende criteria: wat vind ik écht leuk en wat kan ik. Je kunt dit in tweeën doen, eerst jezelf vragen wat vind ik écht leuk en met die lijst die overblijft jezelf vragen en wat kan ik?

Je hoeft niet direct tot één oplossing te komen, maar je kunt meerdere opties openhouden. Dan neem je een laatste stap, en die is nu door alle COVID-19 maatregelen, belangrijker dan ooit. Je vraagt jezelf af:

4. Hoe kan ik dit laten werken? Hoe kan ik zorgen dat nu, ondanks alle omstandigheden en juist met de huidige mogelijkheden, mijn plan lukt? Hier komt jouw echte creativiteit om de hoek kijken.

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en heb je het idee dat via advertenties er geen geschikte positie is? Wat kan je wel doen? Netwerken en potentiële werkgevers zelf benaderen.

Heeft jouw grootste klant afscheid genomen en is daarmee jouw order portefeuille in gevaar? Kun je bij een andere klant uitbreiden (heb je dit al gevraagd) of kun je een gewijzigd product aanbieden waardoor je nieuwe, andere klanten aantrekt?

Is er een streep gekomen door jouw vakantie plannen, zoals bij mij? Dan is er de mogelijkheid om nu al die droomreis te gaan plannen voor volgend jaar of om nieuwe plekken te ontdekken in jouw huidige omgeving.

Kortom, geef niet op. Als plan A niet lukt, dan is er zeker een plan B.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.