Coachartikel

Waarom zelf je cv schrijven geen goed idee is

Wist je dat als jij zelf je cv schrijft je maar voor 30% uit de verf komt? Dat leert de ervaring.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg
Mooi Nederlands gezegde, niet waar? Het is dan ook typisch Nederlands om vooral bescheiden te zijn. Om vooral niet jouw successen te portretteren in jouw cv. En dat is nou precies wat wel nodig is, aangeven waar jij resultaat hebt behaald. Juist in je cv, wil ik zien waar jij goed in bent. Omdat wij dat heel lastig vinden, is het fijn als iemand anders jouw cv opstelt. Of je in ieder geval helpt om jouw successen te benoemen.

We bereikten dat als een team
Toen we samen aan dat project werkten, haalden we goede resultaten. De klant was erg tevreden. Nog een reden waarom het lastig is om zelf je cv te schrijven. Als we al successen kunnen benoemen, zien we dat vaak als team effort. We deden het namelijk niet alleen. Zelfs als we als leidinggevende optraden, spreken we toch vaak over ‘we’. En als ik jouw cv onder ogen krijg, wil ik weten wat jíj hebt gedaan. Wat was jouw aandeel in het proces? Wat deed jij dat het een succes werd? Dat is wat iemand die jouw cv helpt schrijven, makkelijker boven tafel krijgt.

Cijfermatig onderbouwen, verkoopt
Wanneer je cijfers gebruikt in jouw cv trekt dat de aandacht. Dat is wat je wilt: de aandacht trekken. Je hebt immers maar 7 seconden waarin iemand bepaald (onderzoek Ladders Inc.), of ze jouw cv daadwerkelijk de moeite van het lezen waard vinden. Zoals je ook nu ziet, het getal zeven springt eruit. Zorg daarom voor een cijfermatige onderbouwing van jouw resultaten.

Dus schrijf bijvoorbeeld over:
- Omzetgroei
- Percentage klanten toename
- Omzetstijging per klant
- Toegenomen doorloopsnelheid
- Verbeterde klanttevredenheid
- Hoogte van het budget
- Tijdsbestek

Er zijn altijd cijfers
Ik krijg vaak te horen: ‘Wat ik doe, is niet te vertalen in cijfers’. Maar er zijn altijd cijfers die je kunt gebruiken. Alleen is dat lastig, maar als iemand doorvraagt, lukt het wel. Zo had ik iemand die zei: ik ben trainer, ik heb geen cijfers. Na doorvragen bleek dat ze 100 trainingen had gegeven: -100 trainingen gegeven staat beter dan -veel trainingen gegeven. Na doorvragen bleek dat ze altijd feedback vroeg na afloop, en haar trainingen werden beoordeeld met een 8.5 of hoger. Slechts in 10 van de 100 trainingen was het lager. Dus werd het: 90% van mijn trainingen beoordeelt met een 8.5 of hoger. Bedenk wel dat je aansprekende en feitelijke cijfers vermeld. Doorvragen loont.

Korter is krachtiger
Een ideaal cv beslaat maximaal twee pagina’s. Dat betekent dat een kort cv veel krachtiger is. Het is daarom belangrijk om alleen het meest essentiële op te nemen. Dat kan op verschillende manieren:
• Maak gebruik van opsommingen
• Focus je op de laatste 10 jaar van jouw werkervaring
• Neem alleen resultaten en verantwoordelijkheden op relevant voor deze functie
• Benoem enkel de relevante (interne) opleidingen

Doel van je cv is, uitgenodigd worden
Al het overige laat je weg. Mooie prijs gehaald die volledig irrelevant is voor deze functie? Niet opnemen. Enorm succes bereikt, met iets wat je nu niet gaat doen? Weglaten. Dit komt aan de orde in het sollicitatiegesprek.

Jouw cv is bedoeld om op een sollicitatiegesprek uitgenodigd te worden. Dat doe je door enkel functie relevante details te vermelden. Wat mogelijk nog wel de meest lastige taak is bij het schrijven van een cv. Zeker als het je eigen cv is, ben je geneigd je hele werk geschiedenis te vermelden. Alleen daarom al is het belangrijk om samen met iemand je cv te schrijven, of beter nog om het door iemand anders te laten doen.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.