Coachartikel

Waarom vakantie goed is voor je carrière

Omdat door COVID-19 veel reisplannen on hold zijn gezet, overwegen veel Nederlanders dan maar door te werken deze vakantie. En hoewel dat misschien heel logisch is, is het niet direct handig. Graag laat ik je in dit blog zien waarom vakantie nemen goed is voor je carrière.

1. Tijd om op te laden
We hebben de afgelopen maanden allemaal veel voor onze kiezen gehad. We hebben anders moeten werken en iedereen heeft te maken gehad met een grote mate van onzekerheid en daarmee stress. Dat doet wat met je. Door vakantie te nemen, gun jij jezelf de tijd om mentaal en fysiek op te laden. Letterlijk de batterij opladen om straks met meer energie weer verder te kunnen.

2. Weer weten wat je wilt
De vakantie is ook een ideaal moment om stil te staan bij de vraag, wat wil ik nou eigenlijk? Ben ik nog wel met de juiste dingen bezig op mijn werk, of wil ik het anders aanpakken? Waar wil ik naar toe en ben ik op het juiste pad. Juist tijdens de vakantie heb je tijd om te mijmeren, om eens rustig na te denken over jouw carrière en de levensdoelen die je (onbewust) voor jezelf hebt gezet.

3. Er even helemaal uit
Met een vakantie ben je er even helemaal uit. Niet direct ’s morgens weer in je werkritme stappen, maar het vandaag helemaal anders aanpakken. Een andere omgeving kan wonderen doen. Geen zin in de reisstress of blijf je om andere redenen thuis? Ook dan kom je tot rust. En dat is precies wat jouw gezondheid nodig heeft.

4. Boost je productiviteit
Doordat je een pauze neemt van je werk gaat je productiviteit bij terugkeer omhoog. Altijd doorwerken, maakt dat je op het laatst minder goed kan zien waar je mee bezig bent. Pauzes zijn van positieve invloed op de hoeveelheid werk die je kunt verrichten en de kwaliteit ervan. Daarnaast ben je ook eerder geneigd om een collega te helpen, dus dat helpt de sfeer binnen het bedrijf ten goede.

5. Je wordt gelukkiger
Volgens verschillende onderzoeken word je van het opnemen van je vakantiedagen gelukkiger én maak je meer kans op promotie.
Mensen die vaker hun vakantiedagen opnemen zijn 28% gelukkiger met hun werkgever en hun baan, toont het ene onderzoek aan. Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat mensen die al hun vakantiedagen opnemen 6.5% meer kans maken op een salarisverhoging of een promotie.

En ook al ben je het niet eens met deze onderzoeken, een bepaalde tijd niet met je werk bezig zijn, is naar mijn ervaring gewoon heel erg lekker en doet je goed. Als je terug komt, raak je minder snel gestrest doordat je relaxed bent en ben je weer klaar voor een uitdaging, en dat is voor mij reden genoeg om lekker vrij te nemen.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

https://www.ustravel.org/research/state-american-vacation-2018
https://hbr.org/2015/06/are-the-people-who-take-vacations-the-ones-who-get-promoted

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.