‘Waarom moeten we jou aannemen?’ Dit moet je antwoorden

“Waarom moeten we jou aannemen?” Het is de klassieker in het sollicitatiegesprek. Antwoord niet dat je geld nodig hebt, dat je het ook niet weet, of gewoon dat het je wel leuk lijkt. Maar wat moet je dan wel antwoorden?

Het is de uitgelezen kans om een goede indruk te maken tijdens het sollicitatiegesprek. Werkgevers stellen de vraag om het onderscheid te maken tussen verschillende sollicitanten die waarschijnlijke dezelfde vaardigheden hebben.

Carrière-expert Lynn Taylor, zegt op Business Insider dat het antwoord moet passen bij de zoektocht van het bedrijf. Zij hebben iets nodig en jij kunt het ze bieden.

Taylor adviseert om het antwoord in drie punten uiteen te zetten.

Zoek ook in het gesprek naar de behoefte van het bedrijf. Als je aantekeningen maakt (en maak aantekeningen als je serieus wil overkomen), schrijf dan op wat ze zoeken en wat je daarop zou kunnen vertellen over je capaciteit en ervaring op dat gebied.

Schets je carrière tot nu toe, zodat je potentiële werkgever je kan plaatsen. Vertel wat je hebt bereikt en vergeet niet te noemen dat je sociaal genoeg bent om in het bedrijf te passen.

Als het kan, meldt dan ook wat je het bedrijf financieel te bieden hebt, misschien kun je uitleggen wat je werkgever dankzij jou aan inkomsten kan binnenhalen.

Wees enthousiast, maar houd het ook kort en nuchter. Bluffen, overdrijven of het uiteenzetten van je hele leven, zorgt uiteindelijk altijd voor minpunten.