Coachartikel

Waarom je zo weinig opschiet met een ontwikkelassessment

Hanteer liever het Spekkoekmodel als je wilt weten welke baan echt bij je past.

Als je wilt weten wat nu echt bij je past, dan kun je een assessment doen. Echter, het is goed om niet te hoge verwachtingen te hebben van een dergelijk ontwikkelassessment. De uitkomst is zelden verrassend. Deze zijn namelijk grotendeels gebaseerd op ideeën die je al in je hoofd hebt zitten.

Stel je voor; je hebt een dag hard geploeterd aan een assessment. Je krijgt vervolgens een lekker dik verslag met bevindingen over je kwaliteiten en mogelijkheden. De uitkomst is dat je het moet zoeken richting evenementen (toevallig, daarin had je al gewerkt). Of iets in de medische sfeer (nou ja zeg, daar dacht je al een tijdje aan, dat kan geen toeval zijn).

Laag na laag krijg je pas echt nieuwe inzichten
Wat ontbreekt in de assessments is externe input. Het uitgangspunt is dat je aan tafel kunt verzinnen wat bij je past. Maar zo werkt het niet. Want de assessmentpsycholoog kent ook maar een beperkt aantal mogelijkheden en kan ook niet voor alle functies aangeven hoe je kansen liggen. Om verder te kijken dan wat je al kent én om een reëel beeld te hebben van je mogelijkheden, moet je, net als bij het maken van spekkoek, laag om laag werken. Een laagje inzicht, gevolgd door een laagje toetsing in de praktijk.

Globaal is goed genoeg
Natuurlijk is het goed om eerst eens stil te staan bij je kwaliteiten en verlangens. Vooral het benoemen van díe kwaliteiten waarmee we de zaken voor elkaar krijgen, blijkt vaak best lastig. Bij functioneringsgesprekken en andere evaluaties wordt nu eenmaal vaak veel uitgebreider stilgestaan bij ontwikkelpunten en ‘wat kunnen we hiervan leren?’. Verlangens en ambities zijn vaak sterk ingegeven door datgene waar je vanaf wilt: minder bureaucratie, minder druk of een minder lastige manager. Globaal kun je vaak wel formuleren wat er nu belangrijk voor je is en dat is genoeg.

Kopjes koffie drinken
Op basis van je kwaliteiten en verlangens formuleer je een aantal gebieden/mogelijke functies die je zou willen onderzoeken. In je netwerk ga je op zoek naar mensen die jou er iets over kunnen vertellen of jou weer in contact kunnen brengen met mensen die wel een kopje koffie met je willen drinken. Het zijn dit soort gesprekjes die je helpen een realistisch beeld te krijgen van zowel de aantrekkelijkheid van een optie, als jouw kansen om ertussen te komen.

De juiste conclusies trekken
Via koffiegesprekjes, en als je wat verder bent door concrete sollicitaties, vergroot je je inzichten. Wellicht kom je tot de conclusie dat een schijnbaar aantrekkelijke optie in feite helemaal niet is wat je zoekt. Misschien ben je ook geneigd te snel een bepaalde richting af te schrijven omdat de eerste informatie tegenvalt of omdat je afgewezen wordt in het sollicitatiegesprek. Dan is het van belang niet rücksichtsloos je gevoel te volgen (“dit wordt toch niets”), maar te zorgen voor toetsing door anderen: nuchtere vrienden, een coach. Trek de juiste conclusies, want misschien is die functie wel erg leuk, maar niet bij deze organisatie. Of is de organisatie best ok, maar deze specifieke afdeling niet.

Waar je uitkomt valt niet te voorspellen
De kans is groot dat je uitkomt op een functie die je nog helemaal niet op het vizier had. Waar je wellicht zelfs nooit eerder van gehoord had. Dat is het voordeel van werken in lagen: je verkrijgt inzicht en toetsing. Via een beslisboom vallen bepaalde opties af en komen er nieuwe mogelijkheden bij. Ook je criteria worden al pratende scherper: kom je erachter dat er in die richting die zo leuk leek, alleen maar tijdelijke dienstverbanden zijn. Of dat de mensen je helemaal niet aanspreken. Al onderzoekende leer je het meest. Je gaat laag om laag dus, met geduld je eigen mogelijkheden concreet maken. 

Meer lezen over hoe ontwikkelassessments ook anders kunnen en hoe je erachter kunt komen wat bij je past? Lees dan verder in onze artikelen.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine) 
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.