Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
EPA/MATTHIAS BALK

Waarom je van je hobby niet je werk moet maken

Het lijkt het ideale scenario: je zegt je kantoorbaan op, en verdient voortaan je geld met je hobby. Maar kijk uit: voor je het weet ben je nóg gestresster dan je op kantoor al was. De Amerikaanse journalist Willow Belden beschrijft op Quartz in een openhartig stuk waar het gevaar zit.

Belden had een prima baan als verslaggever en presentator bij een radiozender, maar: ‘I didn’t love it.’ Althans, niet genoeg, vond ze zelf. Dus ze zei haar baan op en begon aan een innerlijke zoektocht: wat zou ze het aller, allerliefste doen?

In haar vrije tijd deed ze graag aan sport in de natuur: hiken, biken, rennen en raften. De ideale baan leek haar dan ook een eigen podcast te maken over ‘outdoor recreation’. Precies zoals de zelfhulpboeken het altijd voorschrijven: ‘do what you love, love what you do’. Toch?

De praktijk bleek anders. Ze mocht dan voor haar werk doen wat ze het liefste deed, dat betekende ook dat haar werk haar altijd en overal achtervolgde:

“By creating a job out of the things I did for fun, I had turned fun into a job.”

Vroeger ging ze sporten in de natuur om te ont-stressen, nu waren de voormalige relaxmomenten werk geworden. Ze genoot niet meer van de natuur en de fysieke inspanning, maar dacht na over hoe ze er een goed podcastverhaal van kon maken. Toen ze zelfs van haar vakantie een groot audioproject wilde maken, kwam ze tot de conclusie dat het zo niet langer kon.