Coachartikel

Waarom je niet altijd hoeft te weten wat je wilt

“Ik weet echt niet wat ik wil in mijn werk en daar word ik gek van! Wat ik weet, is wat ik vooral níet wil. Maar ja, niet wat dan wél. Iedereen om me heen vraagt continu: “Hoe het staat met je zoektocht naar ander werk? Heb je al iets gevonden?” Dat maakt me nog onzekerder. Ik vind het zo vervelend dat ik niet weet wát ik nou precies wil doen.”

Veel van mijn klanten die bij mij komen en die niet precies weten wat ze willen in hun werk, zijn bijna wanhopig. Ze zitten niet op hun plek in hun huidige werk, zijn hun baan kwijt geraakt of hebben ontslag genomen. Alleen wat ze vervolgens moeten gaan doen, is nog compleet niet duidelijk. De druk van buitenaf is groot. Want je moet toch snel weer aan het werk?!

Als jij ook niet precies weet wat je wilt in je werk, ben je absoluut niet de enige. Veel mensen kampen ermee en ondervinden er stress door. Toch hoeft dat niet, het is juist heel belangrijk om je eerst goed te oriënteren, voordat je een nieuwe stap neemt. Zodat je in jouw nieuwe baan wel op je plek zit.

Niets werkt zo demotiverend als in een baan stappen omdat die nu eenmaal beschikbaar is.
Dan neem je toch maar die baan die beschikbaar is om vervolgens te ontdekken dat dit het ook niet is. Vaak blijf je dan uit plichtsbesef of schuldgevoel tegen wil en dank zitten. Of je blijft omdat je anders een gat hebt in je CV. Wat allemaal alleen maar bijdraagt aan jouw stress en er waarschijnlijk voor zorgt dat jij je nog ongelukkiger gaat voelen.

Wat kun je wel doen als je niet precies weet wat je wil doen in je werk?
1. Neem ruimte
Gun jezelf wat tijd en ruimte. Besef dat een carrièreswitch tijd kost en doe het rustig aan. Je krijgt vanzelf inspiratie en nieuwe inzichten. Het hoeft niet allemaal direct. Veelal ontstaat stress doordat de mensen dicht bij je, vaak naar jouw nieuwe baan vragen. Geef “jouw pauze” daarom ook duidelijk aan bij de mensen in jouw omgeving, daarmee schep je rust. Besef ook dat je niet de enige bent die het nog niet precies weet. Er zijn veel mensen die veel dingen leuk vinden, zogenaamde multipotentials [insert link naar wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Multipotentiality]. Voor hen is het kiezen van één baan echt een uitdaging, ze zijn snel op iets uitgekeken. Ben jij een multipotential? Dan is het zeker van belang om jezelf de tijd te gunnen om te ontdekken wat jij wilt.

2. Bepaal richting
Ook als je niet weet wat je wilt, heb je zeer waarschijnlijk wel een idee van een richting die je uit zou willen. Ook al is die richting nog heel vaag of omvat deze meerdere mogelijkheden. Om die richting te bepalen kun je opschrijven wat je wel wilt. Maak een overzicht of mindmap en bepaal zo de richting die je uit wilt. Je kunt dit doen aan de hand van jouw:
• Interesses
• Vaardigheden
• Ervaring

Realiseer je dat dit slechts een startpunt is. Een begin dat makkelijk kan worden aangepast.

3. Onderzoek
Nu je een aantal functies hebt bedacht die je wel leuk lijken, of een bepaalde branche hebt uitgekozen waar jij jezelf ziet werken, ga je op onderzoek uit. Natuurlijk kan je veel online vinden, maar het werkt het best om menselijk contact te hebben. Ga netwerken.

LinkedIn is het platform om in contact te komen met mensen die jouw “toekomstige” baan al hebben.
Ga onderzoeken of die functies die je zo leuk lijken, wel écht zo leuk zijn. Praat met de mensen die nu jouw “toekomstige” baan al uitvoeren. Wat vinden zij er leuk aan? En vooral wat vinden ze minder leuk?

4. Testen
Als uit jouw netwerkgesprekken duidelijk wordt dat je echt voor een bepaalde functie wilt gaan, kom in actie, ga aan de slag. Probeer het uit. Bied aan om stage te komen lopen. Vraag of je een dag mag meedraaien. Kijk of je op vrijwillige basis aan de slag kan. Mogelijk is er een project dat jij kunt oppakken? Er zijn tal van mogelijkheden waarop jij proefondervindelijk kunt bepalen of:
• dit wel écht jouw droombaan is
• dit de juiste branche is voor jou
• jij deze cultuur prettig vindt
• jij bij dit bedrijf wilt werken

Een stage kan ook een manier zijn om bij een branche binnen te komen waarin jij geen ervaring hebt.
Daarnaast biedt het jou de mogelijkheid om te laten zien wat jij waard bent. Jouw “toekomstige” werkgever ziet ook direct wie jij bent en wat jij kunt. Mogelijk leidt jouw stage dan ook tot een aanstelling.

5. Herhaal of solliciteer
Als deze stappen duidelijk hebben gemaakt welke baan jij wilt, is de laatste stap: solliciteren. Maar als deze stappen je nog geen duidelijkheid hebben gegeven, dan begin je gewoon opnieuw: met het meer specifiek bepalen van jouw richting. Je kunt dan ook gerichter netwerken en kunt daardoor sneller afwegingen maken.

Als je dit nu leest en denkt: “Ja maar ik wil het wél zo snel mogelijk weten!” Of als je om financiële redenen direct aan de slag wilt in jouw droombaan, schakel dan een loopbaancoach in. Een loopbaancoach helpt jou om bovenstaand proces gestructureerd te doorlopen. Daarnaast beschikken zij over een groot aantal tools en materialen om je sneller inzichten te verschaffen.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.