Coachartikel

Waarom het vinden van een baan zoveel makkelijker gaat als je werkt

De eerste keer dat ze bij me kwam zat ze in zak en as. Ze had geen werk en alle sollicitaties waarvoor ze werd uitgenodigd, liepen op niets uit. Ze was op een nare manier weggegaan bij haar vorige werk.

Onverwacht had ze te horen gekregen dat haar contract niet werd verlengd. Niet haar schuld. Maar desalniettemin heel vervelend. In het begin was ze nog opgewekt geweest: ze zou zo weer een baan hebben. Alleen het duurde best een hele tijd nu. En nog geen werk.

Zo kwam ze bij me: gedesillusioneerd, haar zelfvertrouwen erg gereduceerd doordat ze zo vervelend was vertrokken en daarna alleen nog maar afwijzingen kreeg. Maar bovenal ‘wanhopig’ op zoek naar werk. Want dat wist ze zeker: van thuis zitten werd ze niet echt blij.

Op mijn vraag ‘wat doe je allemaal?’, gaf ze heel veel dingen aan: ze volgde heel actief workshops voor werkzoekenden, ze had een groot netwerk van lotgenoten en ze was ondertussen actief op zoek naar werk.

Toen ik haar vroeg: ‘met wie netwerk je dan?’ Gaf ze aan veel te netwerken op de netwerkevents voor werkzoekenden. Dus bovenal met andere werkzoekenden.

Komt dit jou bekend voor? Het is heel logisch. Je raakt je baan kwijt, misschien ook onverwacht en je wilt graag weer aan de slag. Je voelt je rot. Hoe langer het duurt, hoe rotter jij je voelt. Je wilt weer aan de slag. De mensen om je heen snappen het niet. Je kunt toch zeker zo werk vinden?
Maar jij weet beter. Je weet hoe moeilijk het is. Je zelfvertrouwen iedere keer weer oppoetsen, weer die teleurstelling, maar iedere keer ook weer hoop.

Andere werkzoekenden, die begrijpen het beter. Die gaan door precies hetzelfde proces heen. Die weten wat jij mee maakt. En ze helpen je. Ze moedigen je aan. Dat is gewoon prettig.

Een paar maanden later sprak ik haar weer. Inmiddels was ze aan het werk, vervanging van een langdurige zieke. Het ging goed met haar. De twinkeling was terug in haar ogen, heerlijk om te zien. Maar nu had ze keuze stress. Ze moesten kiezen uit twee banen en kon eigenlijk niet kiezen.

Toen we haar situatie doorspraken, vroeg ik haar: hoe komt het dat het nu zoveel beter met je gaat? Ze vertelde me: nu ik weer werk, weet ik weer dat ik het kan. Dat ik veel waard ben en dat ik er toe doe. Vanuit die wetenschap, dat gevoel, is het zoveel prettiger solliciteren. Het voelt zo anders. Er is geen (wan)hoop meer, maar meer de rust en het weten: ik kan dit. Ik voel me gewoon zoveel beter nu ik weer aan de slag ben.

Werken vanuit een werksituatie doet dat met je. Het zorgt ervoor dat je weet dat jij echt een waardevolle bijdrage kunt leveren. Dat jij er toe doet. Het boost je zelfvertrouwen. Vanuit die positieve situatie is het makkelijker solliciteren voor een andere baan. Doordat jij je zekerder voelt, straal je dit ook uit. Je zult dan ook eerder doorgaan naar de volgende ronde, en worden aangenomen.

Klinkt bijna paradoxaal vind je niet? Je moet werken om aan werk te komen. En toch is het echt zo. Ga maar eens na bij jezelf: hoe voel jij je als je werkt en solliciteert naar een baan? En hoe voel jij je als je geen werk hebt? En ook nog geen uitzicht op een nieuwe baan? In welke situatie heb jij meer zelfvertrouwen en maak jij meer kans op jouw baan denk je?

Wat te doen als je heel graag aan het werk wilt en je hebt op dit moment geen (uitzicht) op een baan?
1. Doe vrijwilligerswerk. Dit kan op heel veel plaatsen: bij de plaatselijke voetbal vereniging, in het ziekenhuis, bij een wereldwinkel. Indien het even kan, zorg dan dat jouw vrijwilligers werk jouw ervaring die je nodig hebt voor de baan die je wilt, versterkt. Dus ben je op zoek naar een baan als Finance manager, doe dan de financiële administratie van de voetbalvereniging. Wil je aan de slag als filiaal manager, ga dan voor het werk in de wereldwinkel.
2. Ga aan de slag in een minder ideale baan. Ga voor minder uren dan je zou willen, doe inval werk. Ga aan de slag in een functie die je niet ambieert, bij een bedrijf waar je wel graag werkt. Werk buiten de sector waar je graag wilt.
3. Begin je eigen bedrijf, en help anderen met werk dat je straks in loondienst wilt verrichten. Doe dit mogelijk in het begin om niets, gewoon om relevante ervaring op te doen, die straks ook goed op je CV sta.
4. Organiseer iets. Denk aan een netwerkbijeenkomst, een buurtfeest, of iets anders waarbij je jouw talenten kunt inzetten en een mooi resultaat behaald.
5. Blijf netwerken. En niet alleen met andere werkzoekenden, maar ga vooral naar netwerkbijeenkomsten van mensen die jou makkelijk aan werk kunnen helpen. Dat kan op veel verschillende plaatsen: een vrijdag middag borrel bij een bedrijf, vakbeurzen en lezingen.

Maar bovenal werk aan je zelfvertrouwen. Volg trainingen, onderzoek je talenten, weet hoe jouw sterke punten naar voren laat komen. Verfijn jouw elevator pitch. En ga met zoveel mogelijk (werkenden) in gesprek. Wil je weten hoe je dit allemaal het snelst aanpakt? Ik help je graag.

Over Yvonne Dam
De afgelopen jaren heeft Yvonne (1972) over de hele wereld in 4 landen gewoond en in senior posities gewerkt. Op dit moment is ze woonachtig in Londen. Na 22 jaar in meerdere internationale consultancy functies te hebben gewerkt is Yvonne haar eigen (loopbaan)coaching bedrijf Amaze Yourself gestart. Yvonne coacht drukke ambitieuze mensen om volop van het leven én hun carrière te genieten. Focussen op wat echt belangrijk is en werken in een plek waar je wordt gewaardeerd, zijn daarbij key.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.