Coachartikel

Waarom bewegen we alleen tijdens stilstand of achteruitgang?

We gaan naar de sportschool als we ons niet fit of te dik voelen. We gaan pas naar de tandarts met een pijnlijk gaatje in onze kies. We huren een loopbaancoach in als we het zakelijk allemaal écht niet meer weten. En van baan verwisselen lijkt een soort uiterste optie, liefst gekozen als de werkgever je zo’n beetje bij het oud vuil heeft gezet. Kort gezegd: actie ondernemen doen we het liefste pas als er van buiten een prikkel tot actie is gegeven. Maar waarom groeien of bewegen we niet als het goed gaat?

Al een jaartje of drie coach ik actief en latent werkzoekenden. Alle leeftijden, veel opleidingsniveaus, verschillende achtergronden. Maar één ding hebben ze gemeen: ze moeten bewegen. Simpelweg omdat ze geen baan (meer) hebben, of omdat ze (vaak al jaren) zo dood- en doodongelukkig zijn dat zittenblijven waar ze zitten gewoonweg geen optie meer is.

Alleen vraag ik mij ten zeerste af of dat niet zowel onhandig als contraproductief is. Want als je pas gaat bewegen en groeien als het moet, dan staat er ineens druk achter. Druk van een salaris, een hypotheek, of dagelijks ongelukkig zijn op de werkvloer. Vanuit je luie stoel je leven en je zonden overdenken is veel meer ontspannen, dan pijnlijk en vol stress op zoek naar een uitweg of een oplossing.

Ergens is het ook wel weer begrijpelijk. Als het goed gaat, zit je liever in de kroeg. Dan lonkt een goed glas wijn en een nog beter boek. Als het moeten achter de groei weg is, dan voelen veel mensen de behoefte tot groei niet meer zo. Maar voorspoed en vooruitgang maakt ook lui.

Toch wil ik je oproepen om hier wél eens over na te denken. Stap de sportschool eens binnen als je al fit bent. Ga naar de tandarts , voordat je pijn voelt. Kijk eens kritisch naar je baan, juist als het goed gaat. De economie is goed, de banen liggen haast voor het oprapen. Wacht niet tot de wind draait, je kies pijn doet en je je manager echt niet meer uit kunt staan.

Is dit niet misschien wel het moment om die gooi naar je droombaan te doen?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.