Coachartikel

Waarom ben jij hier?

Gelukkig, hoef ik niet veel te reizen voor mijn werk. Op de fiets ga ik naar mijn uitgever, ik wandel naar VICE en nog geen honderd meter verderop zit NRC. Persoonlijk heb ik het gevoel dat het mijn levensgeluk verhoogt en flink ook. Beetje flaneren door de stad, kop in het zonnetje en de wind in mijn gezicht. Negen van de tien keer is mijn woon-werkverkeer het rustmomentje van de dag. Beetje meegaan in de ‘chille vibe’ die de toeristen in de hoofdstad met zich meebrengen, daar geniet ik van. Maar soms, zo’n één à twee keer in de week, dan reis ik met het OV in de spits.

Als de WiFi het toelaat, werk ik in de trein. Dat gaat prima. Beetje de sociale media bijwerken, columns schrijven of m’n contacten-app bijwerken. Ondertussen kijk ik heel erg veel naar mensen. Mensen fascineren mij - mensen in het OV het meest.
Die kalende vent met die lange crèmekleurige jas met die smerige bak koffie van de kiosk. Die vrouw naast me die zo gefrustreerd op de toetsen van haar laptop zit te rossen dat ik nu stiekem aan het luisteren ben of ik ook zo dwangmatig mijn toetsen intoets. Die puber met zijn te harde muziek en zijn halve liter energydrank die met zijn geur de hele coupé vult. Ze fascineren me allemaal.

Allemaal zullen ze hoogstwaarschijnlijk dit ritje vaker maken dan ik. Ze zien eruit alsof hun levens meer ritme en vastigheid hebben dan het mijne. En ik vraag me altijd af waarom ze dat doen. Zelf heb ik moeite met ritme houden voor een langere periode. Ik gedij niet zo goed bij herhaling. Maar deze mensen kunnen het, de man in de crèmekleurige jas ziet er zelfs uit alsof hij dit ritje al een eeuwigheid maakt. En ondertussen kijk ik naar hem. Hij leest de Metro, voor de derde keer hetzelfde artikel. Ons ritje duurt een uur en we zijn al ruim over de helft. Voor de derde keer grinnikt hij over de strip op de achterkant van het krantje. Hij lijkt me content met zijn leven.

Eigenlijk zit er niet echt een moraal in dit verhaal. Maar ik vraag me gewoon af, waarom doe jij ‘het’, iedere dag?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites