Coachartikel

Waar kom jij ‘s ochtends voor je bed uit?

Voordat ik een jaar of drie geleden voor mijzelf begon, werkte ik alweer een jaar of tien in loondienst. Momenteel leef ik redelijk zonder patroon. Soms sluit ik me een week op om te schrijven, af en toe train ik een paar dagen of zit ik weken aaneengesloten opgesloten op een flexwerkplek. Ik kan intens genieten van afwisseling, maar de tien jaar ervoor leefde ik veel meer met een patroon.

Iedere ochtend om een uur of acht pakte ik trammetje drie die mij vanuit de Pijp naar het Haarlemmerplein bracht. Stipt om drie minuten over acht stond ik bij de tramhalte aan de Ceintuurbaan. Aan het voorste gedeelte om exact te zijn. Bijna vier jaar lang stond daar een man.

Hij was niet overdreven modieus gekleed, maar je zag wel dat er aandacht aan was besteed. In de winter in een lange bruine jas, in de zomer een geruit overhemd met korte mouwen. Altijd met een leren aktetas in zijn rechterhand. Soms at hij een boterham, ingevouwen in zilverpapier. We groetten elkaar, elke ochtend. Met een knikje.

Wat ik mij nu iedere ochtend afvroeg. Waarom sta jij hier? En dan niet omdat hij op zijn donder krijgt van zijn manager als hij te laat is of omdat hij het heerlijk vindt om acht uur per dag van zijn vrouw weg te zijn. Of simpelweg omdat de huur betaald moet worden van de acht uur aanwezigheid op het kantoor waar hij werkt.

Maar waarom komt die man iedere dag uit zijn bed? Wat drijft hem om iedere ochtend om drie minuten over acht bij die tramhalte te staan? Soms in de regen, af en toe in de zon. Maar hij stond er stug. Ik vroeg me steevast af wat hij zou doen, wat zijn geluksmomentjes waren en welke rol hij op zijn afdeling zou hebben.

Misschien is dat ook wel een fijne vraag voor deze zomer. Geen moeilijke kost over solliciteren, positioneren of personal branding. Maar de simpele vraag wat jou gelukkig maakt in je werk. Waarom jij iedere ochtend die eerste stap naast je bed zet. Soms zal het vast zo zijn dat je een afspraak hebt waar je echt op tijd moet zijn. Maar wat blijft er over als je dat ‘moeten’ weghaalt. Stel jezelf deze zomer eens de vraag, aan het zwembad of op een terras: waar kom jij ‘s ochtends voor je bed uit?

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.