Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Waar haal je in vredesnaam de tijd vandaan? Vier tips

Lijd je aan een chronisch tijdsgebrek? Het is geen zeldzame aandoening. Kijk om je heen: de werkdag lijkt en soort collectieve race tegen de klok. Daarom kan het soms helpen van anderen te horen hoe zij tijd besparen.

Julie Sygiel, een 27-jarige ondernemer met een eigen startup voor ‘high performance’ vrouwenondergoed, die er bovendien nog 1001 projecten naast heeft, verklapt aan Business Insider waar ze de tijd vandaan haalt.

 1. Draag een ‘uniform’
  Geen gedoe voor de kledingkast, trek gewoon iedere dag (ongeveer) hetzelfde aan. Sygiel:

  “It’s amazing how much quicker I get dressed in the morning and it allows me to save more creative decision-making energy for important choices at the office.”

 2. Plan je koffie-afspraken in de ochtend, zo vroeg mogelijk
  Het gevaar voor thuiswerkers, ondernemers of freelancers is dat ze min of meer zelf mogen bepalen hoe laat ze beginnen. Heel verleidelijk om nog ‘tien minuutjes’ langer te blijven liggen, of je laptop nog ‘héél eventjes’ dicht te laten. Tenzij je ergens verwacht wordt, natuurlijk.

  “I seem to be able to do my entire morning routine at least 20 percent faster if I have a place and time to be early.”

  Kun je meteen ontbijten tijdens je afspraak - ook heel efficiënt.

 3. Niet doen: lunch meetings
  Zo’n afspraak midden op de dag brengt je uit je werk-flow, meent Sygiel. Je moet erheen, en weer terug, en voor je het weet hou je geen werkdag meer over. Wél handig: belafspraken wanneer je naar huis of naar je werk reist.
 4. Stel wekkers in - vooral op je e-mailbox
  De twee-minuten-regel van David Allen, die hij beschreef in zijn beroemde Getting Things Done: als de email minder dan twee minuten kost om te bekijken en te beantwoorden, dan doe dit meteen - ook als het geen hoge prioriteit heeft. Het idee erachter is dat zo’n taakje anders meer tijd en energie neemt wanneer je de actie uitstelt. Dan moet je je er immers later weer aan herinneren. Er zijn apps die je slechts twee minuten toestaan om je inbox te bekijken.