ANP BART MAAT

‘Vrouwen niet geschikt voor de wetenschap’

Twee derde van de Europeanen denkt niet dat vrouwen over de juiste vaardigheden beschikken om een hoge positie in de wetenschap te bereiken. Dat schrijft The Guardian op basis van een onderzoek van de L’oréal Foundation.

Slechts tien procent van de ondervraagden denkt dat vrouwen over vaardigheden beschikken om in de wetenschap te werken. Ze zouden een gebrek aan doorzettingsvermogen en een kritische houding hebben. Ook zouden vrouwen niet rationeel en praktisch genoeg zijn en zou het hen ontbreken aan analytisch vermogen.

Marie Curie bekendste vrouwelijke wetenschapper
De ondervraagden bleken ook slecht op de hoogte van het aantal vrouwen werkzaam in de wetenschap. Gemiddeld dachten ze dat vrouwen op 28 procent van de hoogste academische functies werkzaam zijn. In werkelijkheid ligt dat percentage slechts op elf procent. Wanneer ze een naam van een wetenschapper moesten geven, noemde 71 procent een man. Marie Curie was de populairste vrouwelijke wetenschapper die werd genoemd.

David Macdonald, directeur van ‘For Women in Science’, benadrukte dat men over het algemeen niet beseft hoe diep de vooroordelen nog zijn geworteld. Naar aanleiding van de resultaten zei Elizabeth Blackburn, die in 2009 de nobelprijs voor de geneeskunde won, op de website:

“Having had to overcome prejudices myself throughout my career, it seems essential to me to participate in this fundamental movement in order to significantly push boundaries.”

Ook in Nederland weinig vrouwen topposities
Wel vindt bijna zestig procent van de Europeanen dat de positie van vrouwen te langzaam verbetert. In 2000 lag dit percentage nog op 26 procent. L’Oreal startte een campagne onder de naam ‘Change the numbers’ om de positie van vrouwen te versterken.

Ook in Nederland hebben weinig vrouwen topposities in de wetenschap. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland is zestien procent. Hiermee staat Nederland op de 4e plek van onder op Europees niveau.