Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Voorkom deze doodzondes in je sollicitatiebrief

Altijd grappig, andermans blunders in sollicitatiebrieven. Zoals de man die solliciteert op de vacature van chauffeur, en schrijft dat hij heus genoeg ervaring heeft, want negen jaar zonder rijbewijs heeft rondgereden - zonder ongelukken.

Ok, zo’n blamage zal jou mischien niet overkomen, maar waarschijnlijk wil je ook het risico op andere blunders niet lopen. Daarom, een fijn rijtje don’ts:

Spelfouten
Spelfouten wekken de indruk dat het je allemaal niet zoveel kan schelen - en dat moet je nu juist niet hebben. Er zijn zelfs werkgevers die je brief meteen weggooien zodra ze een foutje ontdekken. Je denkt nu waarschijnlijk meteen aan dt’s en andere instinkers, maar controleer bijvoorbeeld ook de spelling van de naam van degene tot wie je je richt en - jawel - de spelling van het bedrijf.

Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet: laat de brief aan een ander lezen.

Een standaardbrief
Wanneer je op een zelfde type functie solliciteert, kun je net zo goed die oude brief recyclen, toch? Het is verleidelijk (zeker wanneer het je zoveelste sollicitatie is), maar toch echt beter van niet. Het betekent waarschijnlijk dat je brief té algemeen is. Lees de vacaturetekst aandachtig, meestal staat erin waarnaar de werkgever precies op zoek is. Breng de onderwerpen aan de orde die de werkgever belangrijk vindt - mits ze op jou van toepassing zijn.

Een bureautje je brief laten schrijven
Ten eerste zijn er een hoop bureautjes die belabberd werk afleveren. Ten tweede kennen die tekstschrijvers jou niet. Zij zullen dus nooit zo goed in staat zijn om jou te presenteren, als jijzelf.

Lollig doen
Dat doe je maar ergens anders. Misschien dat het werkt als je solliciteert bij een cabaretgezelschap (al is de brief dan waarschijnlijk niet het beste medium), maar bij de meeste werkgevers zal het alleen maar tegen je werken. Hou het serieus.

Per ongeluk op ‘verzenden’ drukken
Je mail is nog niet af, of het attachment zit er nog niet bij, maar jij hebt ‘m al verstuurd. Beetje jammer. Eenvoudig te voorkomen ook, door pas op het allerlaatst het e-mailadres in te vullen.

Oninteressante informatie
Alle werkervaring is mooi meegenomen, denk jij misschien. Maar veel werkgevers zitten niet te wachten op een uitweiding over je zevende bijbaantje. Bedenk daarom bij alles wat je in je brief schrijft goed na op welke manier dit bijdraagt bij je masterplan om de werkgever te overtuigen dat jij de ideale persoon bent voor de job.