Voor het eerst een sollicitatiebrief schrijven? Dat doe je zo

Het is zover, je eerste sollicitatiebrief. Hoe pak je dat aan?

Prijs jezelf aan
In een sollicitatiebrief moet je jezelf ‘verkopen’. Begin dus niet met: ‘Ik weet dat ik eigenlijk te weinig ervaring heb…’, maar ga op zoek naar je positieve punten. Verplaats je in de werkgever: wat heb jij hem te bieden?

Beschrijf anekdoten en concrete voorbeelden
Je hoeft geen opsomming te geven van je opleiding en werkervaring: daar heb je je CV voor. Jaartallen en diploma’s dus liever weglaten in de brief. De sollicitatiebrief is wél de uitgelezen plek om je werkervaring toe te lichten. Wat heb je geleerd tijdens dat baantje? Welke successen heb je behaald? Op welke manier kunnen deze ervaringen je in een nieuwe baan van pas komen?

Wees persoonlijk - maar wel relevant
De sollicitatiebrief dient als een eerste kennismaking. Vertel dus wat over jezelf. Let wel op dat het voor de werkgever interessant is - de naam van je hond zal hem waarschijnlijk een worst wezen. Denk bijvoorbeeld aan: je persoonlijkheid, je ambities, wat je belangrijk vindt in het leven.

Laat je brief aan een naaste lezen
Vrienden of familie kunnen soms verbazingwekkend goed onder woorden brengen wat er bijzonder, handig, of mooi aan jou is. Bovendien kunnen zij als buitenstaander vertellen of je verhaal te volgen is.

Vraag ze ook meteen om de brief nog eens extra op spelling te checken, want een spelfout is dodelijk.

Maak hem niet te lang
Eén A4-tje (in lettertype 12) is echt genoeg. Ja, ook als je zeker weet dat het écht niet korter kan. Schrappen maakt je verhaal sterker.

Hou je taalgebruik zakelijk - maar overdrijf niet
Het is geen brief naar je vrienden, dus ‘me baan’ is echt not done. Evenals smileys. Maar je hoeft ook niet overdreven sjiek te gaan doen met moeilijke woorden. De bedoeling is dat je brief helder en begrijpelijk wordt. Laat dus ook stoffige passages achterwege: geen ‘met betrekking tot’ en ‘in zake de kwestie’, alsjeblieft. De werkgever denkt niet dat je slimmer bent wanneer je gortdroog schrijft.