Voel je je steeds minder thuis bij jouw organisatie?

Misschien is de organisatie veranderd, misschien ben jij veranderd maar meest waarschijnlijk zijn jullie beide veranderd. En nu past het niet meer. Je kunt je niet meer vinden in de keuzes die worden gemaakt, je ergert je aan allerlei zaken en je bent allang gestopt met enthousiast spreken over je werkgever op feestjes. Wat kun je doen om niet te vervallen in cynisme en matheid?

Tips om beter voor jezelf te zorgen als je niet meer met trots over je werkgever kunt praten:

  1. Spreek met eerlijke vrienden over hun werk en werkgever. De kans is groot dat ook bij hen de buitenkant mooier is dan zij dat van binnenuit ervaren. Het kan jou helpen te relativeren.
  2. Ga op zoek naar alternatieven: spreek met mensen uit je netwerk in het kader van jouw oriëntatie. Daarmee sla je meerdere vliegen in één klap: je krijgt meer zicht op eventuele mogelijkheden en je zaait kansen. En als het tegenvalt, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je je weer meer tevreden voelt over je huidige werkgever.
  3. Richt je op de inhoud van je werk. Denk terug aan wat je eerder zo bevredigend vond. Misschien kun je weer meer bewust genieten als je je vooral richt op je projecten, klanten of patiënten of dat waar jij dan ook inhoudelijk mee bezig bent.
  4. Zorg dat je elders dingen doet waar je trots op kunt zijn en voldoening uit haalt. Bijvoorbeeld binnen je sociale kring, een vereniging, of een goed doel.
  5. Probeer te sturen op het beleid, via je manager of de OR.
  6. Blijf niet hangen in de kortetermijnbevrediging van het contact met collega’s die net zo teleurgesteld zijn als jij. Dat lijkt even fijn, maar uiteindelijk krijg je er, net als met kauwgom, na een tijdje toch een rotsmaak van in je mond. Kortom: zoek naar meer oplossingsgerichte collega’s en haal energie uit hun positieve blik op de zaken.
  7. Kijk of je een dag minder kunt werken en bouw ondertussen aan je eigen plannen.
  8. Neem een jaar de tijd om een overstap te maken en gebruik dat jaar om je aantrekkelijkheid voor de arbeidsmarkt zoveel mogelijk te vergroten.
  9. Wees eerlijk naar jezelf: wat is jouw eigen aandeel? Je ervaart de grootste druk als je je gevangen voelt. Het ligt het meest voor de hand om jouw werkgever daarvan de schuld te geven. Maar is dat wel terecht? Kun je echt niet weg of op een andere manier sturen? Als angst je gevangen houdt, zoek dan externe hulp om beter voor jezelf te zorgen.
Dit is het tweede stuk van een korte serie over actie die je kunt nemen als je (soms) baalt van je baan. Het eerste stuk lees je hier: Heb je het gevoel dat je ontwikkeling stil staat? 7 tips om weer vooruit te komen. De tips en de scan staan uitgebreider beschreven in het boek Hoe Groen is jouw Gras van De Bruine & Bender, Academic Service, 2015.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.