Coachartikel

Vind je je werk leuk omdat je er goed in bent, of juist andersom?

Lees de kop van deze column nog een keer goed door en laat het een minuutje door je hoofd dwalen. Vind ik iets leuk, omdat ik er goed in ben.. Of ben ik er goed in omdat ik het leuk vind? Het maakt, kan ik je vertellen, een wezenlijk verschil dat invloed kan hebben op je hele presteren en, nog belangrijker, je levensgeluk.

Laat me je een voorbeeld geven. Tot 2015 kon je mijn werkende leven indelen onder het kopje: ‘ik vind het leuk omdat ik er goed in ben’. Een goed salaris, bonussen in overvloed, een contract voor onbepaalde tijd, een auto zonder lasten, successen, schouderklopjes van klanten, lof uitingen van collega’s en managers. En laten we eerlijk zijn, daar is helemaal niets mis mee. Eerlijk werk, mooie resultaten en tevreden stakeholders. Je zou zeggen, everybody happy.

Of toch niet? Want als ik, met terugwerkende kracht en de kennis van nu, terugkijk op de periode van pak hem beet 2005 tot 2015, dan was het helemaal niet altijd rozengeur en maneschijn. Want het daadwerkelijke taakje, dat waar ik dag in dag uit zoveel lof mee oogstte, daar vond ik helemaal geen zak aan! En daar zit de crux in mijn verhaal. Hetgeen waar anderen je zo om toejuichen, dat hoef jij nog helemaal niet leuk te vinden.

Die realisatie kwam ergens eind 2014, toen iemand mij die vraag stelde, ik zou bij god niet meer weten wie. Maar yo, thanks! Ik kwam erachter dat ik mijn werk leuk vond door de bonussen en de lof uitingen. Maar of ik er nu zelf zoveel gelukkiger en wijzer van werd? Nee, absoluut niet.

Ik zegde mijn baan op, leverde mijn auto in, schrapte de bonussen van mijn loonstrook, zag maandelijks geen duizenden euro’s meer gegarandeerd op mijn rekening gestort worden en leverde al het applaus in voor… Ja wat eigenlijk? Onzekerheid, stilte, fietsen door de stad, met de trein naar mijn ouders. En, doen wat ik écht wilde. En als ik terugkijk op de periode van 2015 tot 2018 is het de beste beslissing geweest die ik ooit heb kunnen nemen. Doen wat ik leuk vind.

Het kost nogal wat kracht om het gegarandeerde succes in te ruilen voor je onzekere passie. Maar ik kan het je absoluut aanraden. De schouderklopjes en de bonussen zijn vrij hol als je er zelf weinig plezier en trots uit kunt putten. Als je uiteindelijk iets gaat doen waar je zelf ook voldoening uit haalt, dan garandeer ik je dat je er uiteindelijk nog veel beter in gaat worden dan wat je al deed. En als je daar dan schouderklopjes voor krijgt. Dan voelt het pas echt fijn.

Applaus is prima, maar ik heb liever dat je voor jezelf applaudisseert.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coachingspraktijk geeft hij individuele loopbaancoaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek Zou jij jezelf aannemen? Daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.