Vijf tips om effectief aan de slag te gaan met je netwerk

In het vorige stuk schreef ik over Eef die schroom had om haar netwerk te benutten voor haar eigen loopbaan. In dit stuk schrijf ik over jouw netwerk, en geef ik tips hoe je effectief kunt netwerken. Op dit moment is jouw netwerk groter dan je denkt.

Heb ik wel een geschikt netwerk?
Iedereen heeft een netwerk waar je mee aan de slag kunt. Van je buren, tot je zwager, voormalige collega’s, de ouders uit de oudercommissie, iemand die je spreekt op een seminar of met wie je in de lift vast hebt gezeten. Je hebt de meeste kans van slagen in de kring die om jouw bekenden heen zit. Die kring is namelijk niet alleen veel groter dan de groep van directe bekenden, maar brengt je ook buiten de voor jou bekende wereld.

Iedereen kent al heel wat mensen, maar de kunst is nog veel méér mensen te leren kennen. De volgende cijfers uit een onderzoek van de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter zijn goed om in gedachten te houden: van de mensen die via hun netwerk een baan hebben gevonden ontmoette 16,7% de betreffende contactpersoon vaak, zoals bijvoorbeeld bij een goede vriend. 28% zag hem of haar zelden.

Met andere woorden: mensen vinden niet zozeer werk via goede vrienden, maar vooral via kennissen. Volgens Granovetter komt dat doordat je vrienden in dezelfde wereld vertoeven als jij. Wat zij weten, weet jij al. Maar verre kennissen introduceren je in nieuwe werelden. Granovetter noemt dit ‘de kracht van zwakke banden’.
Als je gaat netwerken om een baan te vinden heb je meer aan het aangaan van gemakkelijke, oppervlakkige contacten, dan dat je hechte relaties aangaat.

Tips om effectief jouw netwerk in te zetten

 1. Leg contact
  Vraag oude collega’s of ze eens met je mee kunnen denken. Benader je LinkedIn-contacten met een klein verzoek, bijvoorbeeld of je ze eens even mag bellen om ze een paar vragen te stellen omdat je je aan het oriënteren bent. Of dat je ze een keer mag uitnodigen voor een kopje koffie.
 2. Onderhoud je contacten
  In lijn met de metafoor van het zaaien: de zaadjes hebben water nodig om uit te kunnen groeien tot iets moois, namelijk een warme relatie met vertrouwen. Dus blijf aandacht geven en blijf bezig met updates geven. En zorg dus voor enige systematiek. Wie heb je wanneer benaderd en waar was diegene vooral mee bezig?
 3. Zorg voor je zichtbaarheid in de omgeving
  Zichtbaar zijn is belangrijk als je gaat netwerken. Investeer in het bijwonen van een seminar, schrijf een artikel of twitter mee over een bepaald onderwerp. Zorg dat je mee discussieert in bepaalde groepjes. Of doe gewoon dingen die in lijn liggen met wat je wilt zijn. Wil je graag bij een milieuorganisatie werken? Natuurlijk doe je dan mee aan een vrijwilligersdag waarin je bijvoorbeeld bomen snoeit. Wie weet ontmoet je er de juiste mensen, maar sowieso helpt het je aan een geloofwaardig cv.
 4. Update je profiel op LinkedIn
  Zorg er in ieder geval voor dat je een foto erop hebt staan en dat de tekst klopt, zoals functies, opleidingen en de bijbehorende jaartallen. Verplaats je daarnaast continue in de winst-verliesrekening van je lezers. Wat hebben zij nodig aan informatie? Wat willen zij weten? Wat geeft ze een indicatie van het niveau van jouw werkzaamheden, bijvoorbeeld namedropping van bedrijven, klanten, andere contacten, maar ook cijfers waarvoor jij verantwoordelijk was. Zet nooit in je profiel dat je werkzoekende bent, dat ziet er veel te wanhopig uit. Laat die update dus nog maar even zitten of zet er iets anders voor in de plaats, bijvoorbeeld de vrijwillige klussen die je nu doet.
 5. Help jezelf door te blijven gaan
  Het leggen van contacten blijft een nogal ongrijpbare materie en lastig om efficiënt en projectmatig aan te pakken. Elk contact kan je weer nieuwe wegen opleveren of helpt je andere wegen af te sluiten. Zeker als er wat tegenvallers tussen zitten, bijvoorbeeld afwijzingen en ongeïnteresseerde gesprekjes. Het gevaar is dat je daardoor gemakkelijk stopt. Help jezelf door een manier te zoeken die jou aan de gang houdt. Zeg bijvoorbeeld de juiste dingen tegen jezelf of doe er zaken naast die heel concrete resultaten opleveren, in je werk of in vrijwilligerswerk. Gun jezelf daarnaast de tijd om af en toe eens lekker te mogen ontspannen.

Meer lezen over effectief netwerken? Bekijk dan het artikel met extra tips op www.loopbaanonderhoudsgroep.nl.

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.