ANP XTRA ROOS KOOLE

Vijf tekenen dat je zo snel mogelijk voor jezelf moet beginnen

Ga je iedere dag met lood in je schoenen naar je werk, vragen je collega’s je steeds vaker of je het wel naar je zin hebt en kan je het haast niet opbrengen om nog aardig te doen tegen je leidinggevende? Het zakentijdschrift Forbes noemt vijf tekenen waaruit zou blijken dat je beter kunt kiezen voor een toekomst als zelfstandig ondernemer.

Je ziet een betere manier om je werk aan te pakken
Je baas wil dat je het zus en zo doet, en daarmee basta. Er is weinig bewegingsruimte, of mogelijkheid om in discussie te gaan. Je hebt het idee dat je machteloos staat en dat er niet naar jouw ideeën wordt geluisterd. Het wordt steeds lastiger om te blijven. Vraag jezelf daarom: zijn er misschien manieren om met jouw visie een heel nieuw - en vooral leuker- bedrijf te starten?

Je hebt lak aan hoe je baas het ziet
Steeds vaker merk je dat je toch voor een andere aanpak kiest dan je leidinggevende graag zou zien. Achter zijn of haar rug om presenteer je klanten je eigen oplossingen voor een bepaald probleem. Oplossingen die best in strijd kunnen zijn met de visie van je werkgever. Als je merkt dat je zeker de helft van de tijd bezig bent om je eigen oplossingen te verkopen, is het tijd om na te denken of je nog wel ‘past’ binnen je bedrijf.

Je vindt het al snel saai worden
Twee jaar geleden begon je vol enthousiasme aan je nieuwe baan. Je maakte overuren, zag je vrienden nauwelijks nog, maar je zat er niet mee. Zo leuk vond je je werk. Inmiddels is dat wel anders: stipt om zes uur ‘s avonds ben je thuis, en ‘s avonds thuis doorwerken, ho maar. Grote kans dat je beter voor jezelf kunt beginnen. Als ondernemer krijg je namelijk de kans om altijd nieuwe plannen te maken als je het hebt gehad met de oude plannen.

Je wordt al depressief als je het kopieerapparaat ziet
De ‘kantoorcultuur’ staat je tegen. Je merkt dat elke dag je tijd doorbrengen in dezelfde ruimte, met dezelfde mensen niet heel motiverend werkt. Je verlangt naar meer afwisseling en minder regels. Als dit het geval is, dan is het de hoogste tijd om voor jezelf te beginnen, aldus de zakenwebsite Forbes.

Je hebt een idee en een missie
Je loopt al een tijdje rond met een geniaal plan. Het liefste zou je het van de daken schreeuwen. Je weet alleen dat je bij je werkgever weinig kans maakt; er zou hoogstens een hele slappe versie van jouw idee tot uitvoering kunnen worden gebracht. Wacht dus liever met het uitschreeuwen tot je voor jezelf bent begonnen.

Ben je overtuigd van je stap? Neem nog een maand of twee de tijd voor je je baan echt opzegt. Neem die vakantiedagen op die ja al die tijd hebt opgespaard en begin te fantaseren: wat voor soort ondernemer wil je zijn? Waar ga je werken? Kijk naar mooie visitekaartjes, zoek een goede boekhouder en bedenk een naam. Probeer elke dag aan het idee te wennen dat je binnenkort je eigen boontjes moet doppen. En ervaar vooral hoe leuk dat is.