Coachartikel

Vertel altijd het verhaal achter je cv

Het is misschien wel de grootste valkuil waar sollicitanten met open ogen instappen. Wanneer je ze vraagt om iets over hun carrière te vertellen dan komt er een lang ‘en toen, en toen, en toen.’ verhaal. Van de studie en de bijbaan, naar de eerste baan en de vervolgstappen. Feitelijk, emotieloos, afvinken al die stappen. En daar doe je jezelf geen plezier mee.

Wat het is. De harde feiten die kennen we namelijk al wel. Je cv, dat is het framework van je verhaal. De feitelijke omlijsting. De maagdelijk witte kleurplaat, die jij mag gaan inkleuren. En dat inkleuren doe je met jouw verhaal. En in dat verhaal geef je maar op een ding antwoord. Waarom je die stap hebt gemaakt. Waarom je een keuze hebt gemaakt. Waarom ga je ergens weg. Waarom start je ergens mee. Het waarom is de basis van jouw verhaal.

Heb je een studie econometrie gedaan? Dan vertel je niet dat je het hebt gedaan, want dat staat al op je cv. Dat weten we al. Je verteld waarom je de keuze voor die studie hebt gemaakt. En zo ga je stapje voor stapje door je hele cv. Eigenlijk is het cv niets meer of minder dan het spiekbriefje of de PowerPoint die je voor je presentatie gebruikt.

Focus je op het waarom, vertel over de keuzes, de afwegingen en de passie. Daar zit je verhaal, daar zit waar je je mee verkoopt en laat zien wie je bent. Het cv is de kale opsomming van feiten, jouw waarom gaat het verschil maken.

Over Freek van Kraaikamp (@Fvankraaikamp)
Freek (1985) is actief als loopbaancoach, auteur en columnist. Hij startte na een tienjarige carrière in de arbeidsbemiddeling zijn eigen bedrijf FREEK. Vanuit deze coaching praktijk geeft hij individuele loopbaan coaching en sollicitatie-workshops. Hij schreef het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ en daarnaast schrijft hij columns voor verschillende magazines en websites.

XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.