Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Vandaag in carrière: werkt er eigenlijk nog iemand op vrijdag?

Het is één van de grootste ergernissen op kantoor: onbereikbaarheid. Hele afdelingen lijken moeilijk te bereiken vanwege vergaderingen, lunchpauzes en een vrije dag. Het Carrière-katern van nrc.next maakte de balans op. Werkt er eigenlijk nog iemand op vrijdag?

Veel deeltijders in Nederland
Nederland staat in de top van Europese landen als het aankomt op parttime werken. De helft van de werkzame bevolking werkt in deeltijd. Ter vergelijking: in België en Duitsland ligt dat aandeel op een kwart.

Het begon als noodzaak. Na de oorlog was er een tekort aan arbeiders dankzij de groeiende economie en dus ook vrouwen moesten dus aan het werk. Mits het parttime was. Zo bleef er nog tijd over voor huishoudelijke taken. Inmiddels werken veel mensen in deeltijd omdat ze meer tijd willen voor het gezin of hobby’s.

Parttime werken juist productief
Maar is deeltijdwerken ook slecht? Volgens arbeidseconoom Ronald Dekker van de universiteit van Tilburg is er genoeg bewijs dat deeltijders juist productiever zijn. De vrije dagen zouden ervoor zorgen dat iemand harder doorwerkt. Ook zorgt een goede balans tussen werk en vrije tijd voor een goede gemoedstoestand. Dat komt de productiviteit weer ten goede.

Dat beeld herkent Peggy de Bruin. Ze werkt bij een radiostation en werkt sinds kort niet meer op vrijdag.

“Het werk dat ik normaal in vijf dagen deed, doe ik nu in vier.”

Parttime werken niet goed voor carrière
Hoewel deeltijd werken voor de productiviteit misschien goed werkt, geeft het niet altijd het juiste signaal af voor een flitsende carrière. Voor een topfunctie raadt Dekker parttime werken niet aan. Hij zegt:

“Hoge functies zijn vrijwel altijd voltijd. Daar is veel ambitie en commitment voor nodig. Dat straal je niet uit als je deeltijd werkt.”

En verder…
Een interview met Bas Prass. Hij haalde een half miljoen op met zijn start-up maar het werd niet wat hij ervan hoopte. “Het is niet mislukt, maar het is niet geworden wat we hoopten dat het zou worden.” Nu geeft hij als consultant zelf advies aan start-ups en bedrijven. “Het is de beste opleiding die ik ooit heb gehad.”

In Verdienen & Uitgeven is Rosalind Julen aan het woord. Ze werkt aan haar grote droom om een grootschalig spiritueel evenement te organiseren. Tot die tijd zit ze zonder baan. “Ik jaag geen geld na, geld moet mij najagen.” De start-up van deze week is Undeveloped. Het bedrijf maakt de aankoop van een domeinnaam weer simpel. Japke-d. Bouma schrijft natuurlijk haar column en de werkplek van de week is van Cees van der Linden. Hij is fysiotherapeut bij PSV.