Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.

Vandaag in carrière: je werk is leuker als je er leert

Hoe gaan werkgevers om met talent? NRC vroeg het 54 werkgevers -van Coca-Cola tot start-ups- tijdens het jaarlijkse NRC-onderzoek naar Goed Werkgeverschap. De resultaten staan vandaag in het carrièrekatern. Drie ontwikkelingen vielen op:

  1. Leren doe je tijdens het werk
    Leren en jezelf ontwikkelen, worden steeds belangrijker binnen organisaties. Zo geeft Coco-Cola de mogelijkheid om een andere baan te proberen. Bevalt het niet? Dan kun je altijd terugkomen. Bedrijven trekken er wel minder geld voor uit. Bij de deelnemende organisaties daalden de opleidingsbudgetten tussen 2008 en 2015 van zes naar vier procent. De lijst met initiatieven en mogelijkheden om van elkaar te leren werd daarentegen wel steeds groter.
  2. Niet alleen de hoogvliegers zijn belangrijk
    Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om niet alleen te investeren in de ‘highpotentials’. Het zorgt ervoor dat alle medewerkers zich gemotiveerd en gezien voelen. Dit vergroot de kans dat de juiste persoon op de goede plek zit.
  3. Van een 8 een 10 maken werkt beter dan van een 4 een 6 maken
    Veel bedrijven zijn tot het inzicht gekomen dat je beter kunt investeren in de sterke punten van medewerkers dan ze laten zwoegen op hun zwakke punten. Om te kunnen leren is zelfvertrouwen, energie en motivatie nodig en deze komen samen als je iets leert waar je goed in bent.

En verder…
Uit een rondvraag van NRC blijkt dat vijf procent van de Nederlanders elke dag te laat komt. Het blijkt dat deze groep mensen vaker de neiging hebben dingen voor zich uit te schuiven, meer problemen hebben met zelfdiscipline en een grotere behoefte hebben aan spanning.

Maar je kan hier iets aan doen. Doe alles in stapjes en probeer vanuit een ander persoon te denken hoeveel tijd dit kost. Dan hebben gedachten als ‘het lukt me wel’ minder snel invloed. Wees niet op tijd maar juist te vroeg. Zo laat je ruimte over voor het toeval. En tot slot: te vroeg zijn is niet erg.