Branded Content
Branded Content XTR Branded Content is de commerciële content op nrc.nl. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NRC Media.
ANP ADE JOHNSON

‘Van stress op je werk ga je eerder dood’

Maandagochtend: er wacht ons weer een heerlijke week vol werkstress. Want wie kan op de werkvloer nog kalmpjes de week doorkuieren? Werkstress lijkt er ‘nu eenmaal’ bij te horen. Niet best, want nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan: hoe meer werkstress, des te korter je levensverwachting. Dat geldt des te meer voor laagopgeleiden.

Onderzoekers van de Harvard Business School en de Stanford University analyseerden data van Amerikaanse werknemers. Om te bepalen hoe stressvol het werk was, bekeken ze onder andere factoren als de kans dat iemand ontslagen wordt, het aantal (over)uren dat iemand werkt, schrijft The Atlantic.

Vooral risico voor laag opgeleiden
Hoe stressvoller de job, des te groter de kans dat iemand overlijdt, bleek uit hun analysen. De sterkte van dat verband verschilde echter. Voor mensen die een hoge opleiding hebben, is de kans dat ze door stress eerder overlijden lager dan voor mensen met een lage opleiding en een stressvolle baan. Bij hoogopgeleiden wordt hun overlijdingskans voor 5 tot 10 procent bepaald door werkstress, terwijl dit voor lager opgeleiden 12 tot 19 procent is.

Blanke Amerikanen hadden bovendien de minste kans om eerder dood te gaan door hun stressvolle werk, maar ook onder hen waren er verschillen. Zo werden Latijns-Amerikaanse vrouwen veel meer beïnvloed door werkstress dan andere Amerikaanse vrouwen met dezelfde opleiding.

Gevaarlijk: periode van werkloosheid
Twee factoren blijken in het bijzonder zeer bepalend voor de levensduur, schrijft The Atlantic. Als de werknemer een periode werkloos is geweest, heeft stress op zijn werk een grotere invloed op zijn levensduur. Ten tweede maakt het veel uit of iemand verzekerd is - een logische factor, aangezien een zorgverzekering in de VS niet vanzelfsprekend is.