Vakantietijd: dé tijd om achterstallig loopbaanonderhoud te voorkomen

Het komt er vaak gewoon niet van: stil staan bij je eigen ontwikkeling, je mogelijkheden, je verlangens. Of misschien denk je: ‘dat komt wel als ik voel dat ik toe ben aan wat anders’.   Maar dan doe je jezelf tekort: dan mis je mogelijk allerlei kansen om het in het hier en nu beter te hebben en om straks, misschien pas over jaren, de meest aantrekkelijke kandidaat voor die andere functie te zijn.

Omdat je later geen spijt wilt hebben van je gemiste kansen én omdat je nu er eigenlijk best wel even tijd voor hebt: organiseer nu efficiënt je eigen update. Hieronder vind je de 10 essentiële vragen die je jezelf moet stellen om achterstallig onderhoud te voorkomen.

Dat wil zeggen:

  1. Heb je je het afgelopen jaar genoeg ontwikkeld?
  2. Ben je aantrekkelijker of minder aantrekkelijk geworden voor de arbeidsmarkt?
  3. Hoe praat je over je werk: ben je positiever of negatiever dan vorig jaar?
  4. Heb je meer of minder zelfvertrouwen dan vorig jaar?
  5. Heb je nog succes?
  6. Is je werk inhoudelijk nog interessant genoeg?
  7. Zie je aantrekkelijke toekomstmogelijkheden voor jezelf in de organisatie?
  8. Voel je je nog verbonden met je werkgever?
  9. Heb je een Plan (B)? Weet je wat ik over een jaar wilt doen en over 3 jaar? Zo nee: wat kun je doen om daarachter te komen?
  10. Hoe kun je bijsturen om het in het hier en nu goed te hebben? En om straks een aantrekkelijke kandidaat te zijn voor de door jou geambieerde functies?

Stel; je merkt dat de lijn neerwaarts gaat (je bent minder gemotiveerd en succesvol aan het worden), dan betekent dat nog niet dat je weg moet gaan. Een paar opties om dan mee aan de slag te gaan:

Kijk waar binnen je functie/de organisatie nog mogelijkheden liggen
Misschien kun je jouw eigen motivatie men kennis van/aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt wel vergroten door organisatie wel vertegenwoordigen in een branchevereniging.  Of meedraaien in een afdelingsoverstijgend project. Misschien kun je deelnemen aan bepaalde cursussen. Of eens meelopen met een collega. Of leren van externe partijen aan wie jouw werkgever opdrachten geeft.

Zoek het ook eens buiten je werk
Misschien is je verwachting wel te hoog: wil je je honger naar creativiteit of meer teamgeest stillen via je werk, maar lukt dat veel gemakkelijker via een hobby. En is je werk zonder die druk, opeens een stuk minder vervelend. Als vrijwilliger op het filmfestival, trainer van de pupillen of lid van de toneelclub bij voorbeeld.

Doe aan zelfreflectie

Loop je telkens tegen dezelfde zaken aan: dezelfde frustraties, onzekerheden, irritaties? Help jezelf dan door eerst eens goed naar je eigen overtuigingen te kijken. Misschien ben je snel van slag gebracht door kritiek of kom je niet goed genoeg voor jezelf op. Je wilt niet om de verkeerde reden weggaan en/of je problemen importeren in een nieuwe baan. (Meer over lezen? Hoe groen is jouw gras van de Bruine & Bender)

Zorg dat je blijft verkennen
Zeker als je je in een neerwaartse lijn bevindt, maar eigenlijk sowieso: weet waar jouw kansen liggen door in gesprek te blijven van vrienden en kennissen, voormalige collega’s en buren. Ga af en toe eens kopje koffie drinken met iemand uit de tweede lijn van je lInkedIn om te onderzoeken hoe die branche nu eigenlijk is, of die rol. Geen verhuld sollicitatiegesprek, maar gewoon verkennend en nieuwsgierig. 

Over Ester de Bruine (@esterdebruine)
Ester (1961) studeerde Onderwijskunde en Arbeids- & Organisatiepsychologie. Ze werkte als hr-professional, docent aan de Hogeschool, consultant en ze startte een businessunit voor vrouwen en hun loopbaan. In 2012 richtte zij de Loopbaanonderhoudsgroep op, met als doel om werknemers te helpen beter voor hun eigen onderhoud te zorgen. En om werkgevers dat te laten faciliteren: Duurzame Inzetbaarheid 2.0. Ook schreef zij diverse boeken om mensen te helpen bij het vinden van hun pad op de arbeidsmarkt.