Coachartikel

Trouw zijn aan jezelf, durf jij het?

Je eigen mening naar voren brengen.
Gewoon eens ‘nee’ zeggen.
Je punt maken in een vergadering.
Je eigen pad lopen.
Doe jij het?

Of ben je iemand die zich heel snel aanpast aan de verwachtingen van anderen, op je tenen loopt, bang bent voor wat anderen van je vinden? Maak jij jezelf klein omdat je niet wilt falen, en vind je een ander veel belangrijker?

Als je heel eerlijk bent: hoe trouw ben jij aan jezelf?
Je ziet het aan mensen die het wél zijn: ze stralen kracht uit, alles wat ze zeggen komt vol vertrouwen uit hun mond, ze durven voor zichzelf te staan, en kunnen omgaan met kritiek. En als je de balans voor jezelf opmaakt, moet je misschien toch wel bekennen dat het bij jou het omgekeerde is en dat je voornamelijk op een ander gericht bent en kritiek je enorm raakt en klein maakt. Als je trouw wilt zijn aan jezelf (is daar zelfvertrouwen voor nodig of levert het dat juist op?), maak dan meer ruimte om te luisteren naar wat je ZELF te zeggen hebt. Besluit je nu dat je jezelf meer ruimte wilt geven of een betere balans wilt? Dan zijn er vier dingen belangrijk.

1. Maak jezelf belangrijk
Jij mag op nummer één komen, jij bent belangrijk. Trouw zijn aan jezelf betekent beseffen dat je er net zoveel toe doet als een ander. Neem je niet zo snel je plek in? Heb je niet zo’n vlotte babbel of snel je mening klaar? Dat betekent niet dat je minder belangrijk en minder waard bent.

2.Neem je overtuigingen onder de loep
Krijg je bepaalde gedachten bij bovenstaande: ‘Ja maar, ik mag mezelf toch niet op één zetten, wat egoïstisch?’ Onderzoek dan wat er onder deze gedachte zit. Waar komt deze gedachte uit voort? Misschien zit er nog een andere diepere overtuiging onder die je belemmert om trouw te zijn aan jezelf. Of heb je uit je opvoeding meegekregen je bescheiden op te stellen. Noteer welke gedachten je allemaal hebt en toets of ze écht allemaal waar zijn. En wat wordt er mogelijk als je deze overtuiging niet meer zou hebben?

3. Luister naar het fluisterstemmetje in jezelf
Trouw zijn aan jezelf betekent dat je ruimte maakt voor jouw stem en je verlangen. Je luistert naar wat je onderbewustzijn je wil vertellen. Vallen je soms zomaar dingen in? Zou je zomaar ineens iets willen zeggen? Doe er iets mee!

Geef aandacht aan wat het je wil zeggen, en redeneer het niet meteen weg met je ratio ‘dat is onmogelijk voor mij’ of ‘dat kan ik niet’.
Juist de dingen die diep binnen in je zitten, geven aan wat jij belangrijk vindt. Des te meer je daar naar luistert en handelt, des te meer je er op vertrouwt.

4. Neem de tijd en ruimte
Trouw zijn aan je zelf leer je stapje voor stapje. De kleine stappen leiden uiteindelijk tot grote stappen. Sta dus stil bij elk klein detail en vier de kleine succesmomenten.
Het mooie van aandacht voor jezelf, is dat je er ook juist meer voor anderen kunt zijn. Ook al lijkt dat misschien in eerste instantie van niet. Als jij de ruimte krijgt om echt jezelf te zijn, zien anderen ook je waarde en kom je beter tot je recht. Persoonlijke groei werkt ook door op je omgeving: ineens zien ze wat je echt in je hebt.

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coaching praktijk voorintroverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.