Coachartikel

Trouw zijn aan jezelf

Jouw mening naar voren brengen
Gewoon eens ‘nee’ zeggen
Een punt maken in een vergadering
Je eigen pad kiezen

Doe jij het?

Of ben je iemand die zich heel snel aanpast aan de verwachtingen van anderen, op je tenen loopt, bang bent voor wat anderen van je vinden? Maak jij jezelf klein omdat je niet wilt falen, en vind je een ander of de mening van die collega veel belangrijker?

Als je heel eerlijk bent: hoe trouw ben jij aan jezelf?

Je ziet het aan mensen die het wél zijn: ze stralen kracht uit, alles wat ze zeggen komt vol vertrouwen uit hun mond, ze durven voor zichzelf te staan, en kunnen omgaan met kritiek.

En als je de balans voor jezelf opmaakt, moet je misschien toch bekennen dat het bij jou het omgekeerde is en dat je voornamelijk op een ander gericht bent en kritiek je enorm raakt en klein maakt.

Als je trouw wilt zijn aan jezelf – en daar komt zelfvertrouwen uit voort –, maak dan meer ruimte om te luisteren naar wat je zélf te zeggen hebt.

Besluit je nu dat je trouw aan jezelf wilt zijn omdat je dat verder brengt? Dan zijn deze 4 dingen belangrijk:

Maak jezelf belangrijk
Jij mag op nummer 1 komen, jij bent belangrijk. Trouw zijn aan jezelf betekent beseffen dat je er net zoveel toe doet als een ander. Neem je niet zo snel je plek in? Heb je niet zo’n vlotte babbel of snel je mening klaar? Dat betekent niet dat je minder belangrijk en minder waard bent.

Neem je overtuigingen onder de loep
Krijg je bepaalde gedachten bij bovenstaande: ‘Ja maar, ik mag mezelf toch niet op 1 zetten?’  Onderzoek dan wat er achter deze gedachte zit. Waar komt deze gedachte uit voort? Misschien zit er nog een andere diepere overtuiging die je belemmert om trouw te zijn aan jezelf. Noteer welke gedachten je allemaal hebt en toets of ze écht allemaal waar zijn. En wat wordt er mogelijk als je deze overtuiging niet meer zou hebben?

Luister naar het fluisterstemmetje in jezelf
Trouw zijn aan jezelf betekent dat je ruimte maakt voor jouw stem en je verlangen. Je luistert naar wat je onderbewustzijn je wil vertellen. Vallen je soms zomaar dingen in? Zou je zomaar ineens iets willen zeggen? Doe er iets mee!

Geef aandacht aan wat jij wilt zeggen, en redeneer het niet meteen weg met je ratio ‘dat is onmogelijk voor mij’ of ‘dat kan ik niet’.
Juist die dingen die diep binnen in je zitten, geven aan wat jij belangrijk vindt. Des te meer je daar naar luistert en handelt, des te trouwer ben je aan jezelf.

Neem de tijd en ruimte
Trouw zijn aan je zelf leer je stapje voor stapje. De kleine stappen leiden uiteindelijk tot grote stappen. Sta dus stil bij de details en vier de kleine overwinningen.

Zelf ben ik in het verleden aan de slag gegaan met mijn eigen ontwikkeling. Gaandeweg ontdekte ik dat deze vier pijlers belangrijk zijn geweest om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Achteraf denk ik nu zelfs ‘hoe heb ik in godsnaam zo negatief over mezelf gedacht?’
Ik mag er gewoon zijn, net zoals jij dat ook mag. Nog niet overtuigd?
Ik help je dat laatste stapje zetten naar een leven waarin je écht gewoon jezelf kunt zijn, en je plek inneemt. Durf jij?

Over Marlie Franssen (@MarlieFranssen)
Marlie (1974) is introvert, heeft een passie voor schrijven, gedragspatronen en communicatie (NLP). Zij startte daarom haar (loopbaan)coachingspraktijk voor introverte professionals. In haar 18-jarige loopbaan in het bankwezen heeft ze veel ervaring opgedaan in het omgaan met haar introverte karakter. Deze ervaringen gebruikt ze nu om introverten tot bloei te laten komen in hun werk. Regelmatig schrijft ze over de verschillen tussen mensen, met als doel oordeelsvrij naar elkaar te kijken, samenwerking te verbeteren en met meer plezier te werken.